Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон наградил группу Sunstroke Project
Президент Игорь Додон наградил группу Sunstroke Project - Sputnik Moldova
Abonare
Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt a fost promulgată, joi, 20 iulie, de președintele țării Igor Dodon

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a promulgat acum câteva clipe, Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt, votată joi, 20 iulie, în lectură finală cu votul a 74 de deputați.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Premieră pentru Moldova: Deputații vor putea fi demiși din funcție

”Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. Moldova are viitor”, a scris șeful statului pe pagina sa de socializare. 

Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală trecerea la sistemul mixt de vot a deputaților moldoveni. Proiectul de modificare a Codului Electoral și a Legii despre statutul deputatului în Parlament a fost susținut de 74 de deputați. 

Din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noul sistem electoral schimbă pragul minim de reprezentare în Parlament

Circumscripțiile uninominale se aprobă de Guvern în baza deciziei unei comisii independente componența căreia este stabilită prin hotărîre de Guvern.  Circumscripțiile electorale de pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția autorităților constituționale vor avea la bază un număr relativ egal de alegători și vor cuprinde între 55 de mii și 60 de mii de alegători cu drept de vot. 

Desemnarea candidaților la funcția de deputat pentru circumscripția națională și pentru fiecare circumscripție uninominală se face potrivit prevederilor statutare ale partidelor și/sau blocurilor electorale.

Candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripția uninominală se consideră ales dacă a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi.  

Alegătorul votează în secţia de votare din circumscripţia uninominală unde îşi are domiciliul. La alegerile deputaților din circumscripțiile uninominale nu participă alegătorii care nu au domiciliul în circumscripția uninominală respectivă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0