Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră pentru Moldova: Deputații vor putea fi demiși din funcție

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală în cadrul ședinței de joi, 20 iulie, modificările la Codul Electoral care prevede trecerea la sistemul mixt de vot a deputaților moldoveni

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Deputații Republicii Moldova vor putea fi revocați din funcție prin referendum local, potrivit legii cu privire la modificarea sistemului electoral din Moldova, care a fost votat joi, 20 iulie, în lectură finală de 74 de deputați din Parlamentul de la Chișinău. 

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noul sistem electoral schimbă pragul minim de reprezentare în Parlament

Documentul prevede modificarea Codului Electoral și a Legii despre Statutul Deputatului în Parlament. Inițiativa propune modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova în cazul alegerilor parlamentare. Proiectul prevede trecerea de la un sistem electoral cu reprezentare proporțională pe liste de partid la un sistem prin vot majoritar pe circumscripții uninominale. 

O noutate a inițiativei este și faptul că deputații vor putea fi retrași din funcție în cazul în care aceștia nu respectă interesele comunității din circumscripție, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice. 

Revocarea parlamentarilor se va face prin referendum local, care va putea fi inițiat doar după expirarea unui an de la intrarea deputatului în funcție sau de la data referendumului local precedent pentru revocarea aceluiași deputat. Totodată, revocarea deputatului nu poate fi inițiată pe parcursul unui an de la expirarea mandatului.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare în Republica Moldova

Revocarea deputatului se va iniția doar de către cetățenii care au domiciliul în circumscripția uninominală în care a fost ales. Data referendumului local se stabilește de CEC în baza încheierii instanței de judecată. 

Decizia privind revocarea deputatului se consideră adoptată dacă pentru ea a votat nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor din circumscripția respectivă și nu mai puțin de numărul alegătorilor care au votat pentru acest parlamentar. 

În caz de vacanță a mandatului de deputat, la sesizarea Parlamentului sau din oficiu, CEC va organiza alegeri parțiale. 

 

Fluxul de știri
0