Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Pensionarii care lucrează, puși în fața dilemei – pensia sau salariul

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
La 1 iulie 2017, a intrat în vigoare noile prevederi ale Legii cu privire la sistemul de pensionare, prin care treptat începe să crească vârsta și stagiul de pensionare

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. O bună parte a pensionarilor din Republica Moldova continuă să fie angajați în câmpul muncii, chiar și după stabilirea pensiei. La 1 iulie 2017, au intrat în vigoare noile prevederi ale Legii cu privire la sistemul de pensionare. Astfel, mai mulți beneficiari de pensie care sunt angajați se întreabă dacă ei vor putea în continuare să primească și pensia și salariul. 

Exclusiv: Ministerul Muncii–vor primi sau nu pensie cetățenii născuți după 1970>>>

Agenția Sputnik-Moldova a solicitat Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei să explice dacă, odată cu intrarea în vigoare a Legii, mai pot pensionarii care sunt angajați să primească paralel și pensia și salariul. Șeful Direcției politici de asigurări sociale din cadrul MMPSF, Nelea Rusu, a declarat pentru agenție că pensia este un drept bănesc cuvenit asiguratului, corelativ obligațiilor privind plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat.
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: de ce pensiile de aceeași mărime s-au majorat diferit

”Pensia pentru limită de vârstă se plăteşte integral, inclusiv pensionarilor care realizează venituri pasibile de asigurări sociale de stat. Totodată, potrivit prevederilor legislației în vigoare, persoanele care şi-au exercitat dreptul la pensie, dar care continuă să activeze, achitând contribuţii de asigurări sociale din salariu, contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat şi respectiv sunt asiguraţi în cazul survenirii altor riscuri sociale: incapacitate temporară de muncă, accident de muncă”, a declarat Rusu.

Conform modificărilor operate în Legea privind sistemul public de pensii, începând cu 1 iulie 2017, a intrat în vigoare majorarea treptată a vârstei de pensionare şi majorarea stagiului de cotizare atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Astfel, începând cu 1 iulie 2017, se stabilește vârsta standard de pensionare pentru femei de 57 ani și 6 luni și vârsta standard de pensionare pentru bărbați de 62 ani și 4 luni.

Începând cu 1 iulie 2017, se stabileşte stagiul complet de cotizare pentru femei de 30 ani și 6 luni și stagiul complet de cotizare pentru bărbați de 33 ani și 6 luni.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0