Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv: cum va fi calculat stagiul de cotizare în lipsa Carnetului de muncă

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер pensionar bătrâni bătrân
Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Abonare
În câteva luni, Carnetele de muncă vor fi eliminate din economia națională a Republicii Moldova, cu ce vor fi înlocuite acestea

CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Carnetele de muncă vor rămâne de domeniul trecutului. Acestea vor dispărea din circuit în Republica Moldova. O lege în acest sens a fost votată de Parlament. Documentul va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Трудовая книжка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vor fi sau nu lichidate Carnetele de muncă, ce au decis deputații moldoveni

În prezent, unul din actele care se prezintă la calcularea pensiei este Carnetul de muncă, responsabilii de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei au explicat pentru Agenția Sputnik în baza căror informații autoritatea competentă va verifica unde a activat solicitantul de pensie, după scoaterea din circuit a acestui document. 

Șeful Direcției politici de asigurări sociale din cadrul MMPSF, Nelea Rusu, a explicat pentru Sputnik că stagiul de cotizare realizat până la introducerea evidenţei individuale de asigurări sociale (până la 1 ianuarie 1999) se confirmă prin Carnetul de muncă sau prin alte documente eliberate în modul stabilit, iar în urma introducerii evidenţei individuale de asigurări sociale (după 1 ianuarie 1999), stagiul de cotizare se confirmă în baza datelor din contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate, gestionat în conformitate cu Legea privind sistemul public de asigurări sociale.

”Astfel, actul de bază care confirmă stagiul de cotizare este Carnetul de muncă. În lipsa Carnetului de muncă sau în cazurile în care Carnetul de muncă include înscrieri incorecte şi imprecise sau lipsesc înscrisurile respective despre anumite perioade de activitate, pentru confirmarea stagiului se iau în considerare adeverinţele, extrasele din ordine, contul personal al angajatului în care se reflectă salariul calculat lunar, schema de încadrare şi alte documente ce conţin informaţii referitoare la perioada de muncă”, a declarat specialistul.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: Pensionarii care lucrează, puși în fața dilemei – pensia sau salariul

Legea care prevede excluderea Carnetelor de muncă are drept scop simplificarea procesului de raportare financiară și statistică prin lansarea unei platforme unice de raportare la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Documentul urmărește excluderea dublării informației prezentate de agenții economici către instituțiile publice.

Potrivit autorului legii, Ministerul Economiei, odată cu trecerea la platforma unică de raportare a datelor cu privire la plățile salariale și impozitele aferente vor fi eliminate și Carnetele de Muncă și obligația întreprinzătorilor de a prezenta statele de personal la Inspectoratul de Stat al Muncii.

Guvernul, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină, în termen de 3 luni de la data publicării legii, vor aduce actele sale normative în conformitate cu legea adoptată. Totodată, carnetele de muncă eliberate până la data intrării în vigoare a legii ”rămân opozabile terților în condițiile stabilite de legislația aplicată până la data intrării în vigoare a legii”.

Moldova: Schimbări majore pentru cei care ies la pensie din iulie 2017>>>

Carnetele de muncă se țin pentru toți salariații. În carnetele de muncă se înscriu datele cu privire la salariat, la activitatea lui de muncă și la stimulările pentru succesele realizate în unitate. Nu se înscriu în carnetul de muncă doar sancţiunile disciplinare. Înscrierile cu privire la motivele încetării contractului individual de muncă se efectuează în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, indicându-se articolul, alineatul, punctul și litera corespunzătoare din lege.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0