Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii la Zatoka: Cum să te odihnești fără peripeții

© Sputnik / Евгения Новоженина / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Одесса
Города мира. Одесса - Sputnik Moldova
Abonare
Ruleta ucraineană: odihnă cu tot confortul sau plajele periculoase de la Zatoka, Gribovka, Sergheevka unde preferă să-și petreacă vacanțele cetățenii Moldovei.

CHIȘINĂU, 13 iul — Sputnik. Sezonul estival este ca un test pentru nervii noștri. Unii nu-și găsesc locul, căutând o nouă destinație pe harta turistică, alții preferă să meargă acolo unde au mai fost și în alți ani pentru a se simți mai în siguranță, dar sunt și dintre cei care sfidează confortul și siguranța, mizând doar pe atractivul calificativ: „ieftin".

Dacă acum câțiva ani concetățenii noștri se îndreptau în fluxuri imense spre Ucraina, în prezent numărul acestora s-a redus semnificativ. Totuși, o anumită categorie de cetățeni ai RM alege să se odihnească anume pe plajele de pe litoralul ucrainean al Mării Negre. În primul rând, evident, este mai aproape de casă. Însă principalul motiv este că poți găsi acolo posibilități ieftine de odihnă.

Odihnă la mare - Sputnik Moldova
Accidente
Zatoka șochează: Moldoveni lăsați fără automobile, bani și acte

Oferta este variată

Vilegiaturiștii din Moldova au la dispoziție suficiente zone de odihnă din care pot să aleagă. Cei mai mulți dintre turiștii noștri sunt tentați de plajele din regiunea Odesa. În ceea ce ține de prețuri, în plin sezon estival, în anumite locații plata pentru o noapte poate ajunge și până la o mie de lei sau chiar și mai mult. Este vorba de Odesa, Zatoka și zonele situate în imediata apropiere a acestor localități. Cauza? Infrastructura dezvoltată și turismul de afaceri bine pus la punct. De altfel, chiar și acolo poți găsi variante de ”clasa economy”, iar cel mai important — sigure. Ce-i drept, trebuie să ai grijă să le găsești din timp, cu câteva luni înainte de începutul sezonului. Rețineți: apogeul este în luna august. Atunci va fi practic imposibil să închiriezi un apartament, o căsuță sau o cameră de hotel/pensiune, iar odihna te va costa de trei ori mai scump.

Oferta, într-adevăr, este impresionantă: Cernomorsk (fostul Iliciovsk), Sanjaika, Gribovka, Zatoka, Sergheevka, Lebediovka, Kurortnoe. Poți alege după plac. Însă în ultimul timp tot mai mulți cetățeni din țara noastră ajung la concluzia că este mai bine să nu faci economie din contul odihnei în Ucraina.

Ruleta ucraineană

Cel mai neplăcut lucru care ți se poate întâmpla dacă mergi la odihnă în țara vecină este că riști să te întorci acasă ”gol-pușcă”. Recent, câțiva cetățeni ai Republicii Moldova, care se odihneau la Zatoka, au rămas fără automobile, acte, bani și alte obiecte de valoare. Chiar în prima seară de aflare la odihnă, conaționalii noștri au fost jefuiți în casa în care au tras. Cel mai grav aspect este însă atitudinea poliției care a reacționat cu indiferență la necazul moldovenilor. Oamenii legii din Ucraina le-au reproșat: „la ce ați venit?"… „voi nu ați știut că vor fi furate?"… Astfel de cazuri, din păcate, nu sunt unice. Asemenea incidente sunt înregistrate în fiecare vară și nimeni nu dorește să-și asume responsabilitatea pentru ele. Prin urmare, turistul moldovean nu poate conta decât pe sine însuși. De aceea, oamenii sunt sfătuiți să nu încerce să facă economii în astfel de cazuri: „mai bine să plătești mai scump decât să rămâi fără nimic".

паук - Sputnik Moldova
Pericolul care îi paşte pe moldoveni pe plajele din Ucraina

Plajele periculoase

Plajele de pe litoralul ucrainean al Mării Negre sunt periculoase nu doar din cauza furturilor, ci și a tot felul de infecții. Autoritățile Ucrainei recunosc că mai multe plaje din țară nu sunt recomandate pentru odihnă. Apa mări nu corespunde nici pe departe normelor sanitare, astfel încât este mai bine să renunți la scăldat.

Informația despre starea plajelor de pe litoralul ucrainean poate fi urmărită și online. Pe site-ul Centrului de Sănătate Publice de pe lângă Ministerul ucrainean al Sănătății există o hartă interactivă unde sunt indicate plajele și zonele de odihnă periculoase pentru scăldat. Este adevărat că informațiile sunt actualizate doar o dată pe săptămână. La moment, ar fi mai bine să renunțați să mergeți la Zatoka (plajele „Cobzar", „Șovkovik" și „Țentralnâi"), Skadovsk (plaja și pensiunea „Energhia"), Nikolaev (plajele „Strela" și „Ciaika") și altele.

Fluxul de știri
0