Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericolul care îi paşte pe moldoveni pe plajele din Ucraina

© Sputnikпаук
паук - Sputnik Moldova
Abonare
Deja de câţiva ani, în stepele din preajma litoralului Mării Negre din ţara vecină se înregistrează o înmulţire în masă a păianjenului caracurt, numit şi Văduva Neagră. În urma muşcăturii acestei insecte, decesul survine în aproximativ 5-7% dintre cazuri, procentul fiind şi mai mare la copii.

CHIŞINĂU, 21 aug — Sputnik. Moldovenii preferă să se odihnească la Marea Neagră din mai multe considerente: preţurile relativ mici, dar şi nostalgia pentru vremurile copilăriei. Mulţi nu ştiu însă că aici ne pasc şi unele pericole de care ar trebui să ţinem cont.

Unul dintre cititorii noştri care a dorit să-şi păstreze anonimatul a comunicat pentru redacţia Sputnik Moldova că a văzut pe plaja de la Sergheevka, Ucraina, nişte păianjeni neobişnuiţi şi foarte frumoşi. Din descrierea acestuia, ar fi vorba de păianjenul caracurt, care mai este numit şi Văduva Neagră.

Turcia - Sputnik Moldova
Societate
Unde au preferat să se odihnească moldovenii şi de ce ne ocolesc străinii

În urma muşcăturii acestuia, pe piele apere o pată roşie cu două puncte albe. Aceasta provoacă o durere insuportabilă care se răspândeşte rapid în tot corpul. Ulterior apar durerile abdominale, persoana muşcată transpiră şi salivează abundent, respiră cu dificultate, apare aritmia. Singura modalitate de a diminua acţiunea veninului asupra organismului este arderea locului muşcat cu un chibrit, nu mai târziu decât în decurs de două minute — focul distruge veninul. După aceasta însă este nevoie să ne adresăm urgent medicului pentru că, în lipsa unui ajutor medical calificat, peste 1-2 zile poate surveni decesul persoanei muşcate. Mortalitatea în cazul muşcăturii păianjenului caracurt este de 5-7% la adulţi, la copii procentul fiind, din păcate, şi mai mare.

Anul trecut, în mai multe regiuni ale litoralului ucrainean a fost înregistrată o invazie alarmantă a „văduvelor negre", zeci de persoane fiind muşcate. Totodată, în oraşele din Ucraina este accesibil doar un tratament simptomatic — vaccin împotriva veninului acestei insecte nu există aici. Vara aceasta, lipsa vaccinului a fost confirmată de autorităţile medicale din regiunea Nicolaev. Acestea au recomandat doar măsuri preventive, cum ar fi evitarea umblatului desculţ pe pietre şi prin iarbă, atingerea unor arbuşti cu mâinile etc. Respectarea acestor recomandări este însă destul de problematică în condiţiile litoralului ucrainean, în mare parte neamenajat.

La tour Eiffel - Sputnik Moldova
Societate
Sezonul turistic: cum să evităm călătoriile spre nicăieri

Corespondentul Sputnik Moldova a încercat insistent să ia legătura cu medici şi experţi din cadrul departamentelor de ocrotire a sănătăţii ale administraţiilor regionale şi orăşeneşti de la Marea Neagră, dar a reuşit să stea de vorbă doar cu o angajată a departamentului respectiv din cadrul administraţiei regionale Herson. Aceasta nu ne-a putut spune însă explicit dacă turiştii din Moldova ar trebui să-şi facă griji în legătură cu „văduva neagră". Ea a declarat că nu dispune de date privind numărul persoanelor muşcate şi a existenţei vaccinului, recomandându-ne să luăm mai bine legătura cu altcineva, dar „săptămâna viitoare".

Potrivit specialiştilor care studiază arahnidele (păianjenii, scorpionii etc.), caracurtul este deosebit de răspândit pe teritoriul Ucrainei, în regiunile Nicolaev, Herson şi Doneţk. Este întâlnit de asemenea şi în Crimeea. Potrivit savanţilor, „văduva neagră" ar exista şi în Moldova, însă în ultimii ani la noi nu au fost înregistrate cazuri de muşcături ale acesteia.

Fluxul de știri
0