Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când greșesc meteorologii, ne salvează înțelepciunea populară

© SputnikFurtună la Drochia
Furtună la Drochia - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă prognoza meteo întocmită de specialiști nu corespunde cu realitatea, este tocmai timpul să apelăm la semnele populare pe care le foloseau strămoșii noștri pentru a prezice vremea

CHIȘINĂU, 13 iul — Sputnik. Mulți dintre noi au ajuns să constate uneori că prognoza meteorologilor nu corespundea cu vremea de afară. Chiar și în zilele noastre, când există aparate moderne care permit prezicerea vremii cu luni înainte, specialiștii deseori greșesc. Uneori semnele populare pot fi mai exacte decât prevederile meteorologilor.

Ținând seama de comportamentul animalelor, al anumitor specii de plante, precum și de anumite fenomene ale naturii, oamenii puteau prezice încă din timpuri străvechi cum va fi timpul pe o perioadă scurtă. La aceleași metode putem apela și noi. Principalul este să fim atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Sputnik Estonia le propune cititorilor câteva dintre cele mai răspândite semne, păstrate încă de la strămoși, și care ne pot ajuta să facem predicții meteo nu doar pentru zilele următoare, ci și pentru diferite anotimpuri ale anului.

Insectele sunt cei mai buni meteorologi

Фонтан - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Meteorologii spun cum vor fi lunile iulie –august în Republica Moldova

Încă din timpurile străvechi, luna iulie este considerată una dintre cele mai ploioase de peste an și, totodată, cea mai călduroasă. În această lună dau în pârg grânele și este în toi secerișul; se coc o mulțime de soiuri de fructe și legume.

Insectele simt foarte bine schimbarea vremii. Albinele, de exemplu, încep să roiască deasupra stupilor, furnicile se ascund în furnicar închizând toate intrările și ieșirile, greierii se adună în cârduri și încep a zbura haotic, iar licuricii ”se sting”.

Țânțarii devin agresivi înainte de ploaie, deoarece în timpul ploii ei nu pot zbura și de aceea se străduiesc „să se sature" până vor începe să cadă primii stropii. Să nu vă mirați dacă înainte de ploaie vă vor invada țânțarii.

Totul are importanță

Și animalele presimt bine schimbarea vremii. Înainte ca aceasta să se înrăutățească, peștii sar deasupra apei prinzând musculițe; corul broscuțelor din iazuri devine asurzitor; rațele sălbatice se ascund în stufăriș; păsările zboară mai aproape de pământ. Dacă greierii nu se aud, înseamnă că va ploua; iar dacă încep a cânta, timpul va fi frumos.

Жара в городе - Sputnik Moldova
Ne așteaptă o vară lungă, caniculară și secetoasă. Vezi prognoza pe termen lung

Dimineața trebuie să te uiți atent la rouă. Dacă este abundentă, ziua va fi frumoasă, iar dacă nu, înseamnă că încurând va ploua.

Înainte de schimbarea vremii, corola florilor de câmp se închide.

Nimbul roșietic din jurul Lunii prevestește înrăutățirea vremii. Înainte de ploaie, Luna capătă o culoare palidă, iar înainte de furtună — luminează puternic. Ceața ușoară de dimineață prevestește o zi caldă, pe când ceața densă este a vreme rece și ploioasă.

Dacă vă place să urmăriți răsăritul și apusul soarelui, aceste semne vă vor ajuta să aflați prognoza imediată. Când soarele apune după un orizont roșu-stacojiu, dimineața următoare va fi rece. Dacă dimineața se ridică un soare roșu, înseamnă că ziua va ploua. Apusul roz, auriu sau galben reprezintă un semn de vreme caldă.

Cum va fi vremea la Crăciun

Furtună - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Furtuna a ajuns în Moldova - vezi ce se întâmplă în nordul țării

Dacă noaptea privighetorile cântă întruna, în următoarele două zile va fi vânt. Dacă pisica se întinde a lene pe podea, timpul va fi cald. Când vezi un cocostârc stând pe ambele picioare, dând din aripi și ascunzându-și ciocul, furtuna și vremea rea sunt inevitabile.

Un curcubeu arcuit, aproape de pământ, semnifică vreme proastă; curcubeul înalt prevestește timp frumos; un curcubeu dublu sau triplu înseamnă ploaie. Dacă dimineața vezi o buburuză, pune-o în palmă. Ziua urmează să fie însorită dacă insecta își va luat îndată zborul; dacă va încerca să se ascundă între degete, așteaptă-te la o vreme nefavorabilă.

Pe 12 iulie, creștinii i-au sărbătorit pe sfinții Petru și Pavel. Din vremuri de demult se consideră că temperaturile înalte în ziua de 12 iulie prevestesc gerurile de la Crăciun. Dacă până la 17 iulie pe copaci vor apare frunze galbene, înseamnă că toamna și iarna vor sosi devreme în acest an.

Fluxul de știri
0