Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor fi sau nu lichidate Carnetele de muncă, ce au decis deputații moldoveni

© Sputnik / Мирослав РотарьТрудовая книжка
Трудовая книжка - Sputnik Moldova
Abonare
În prezent toți salariații din Republica Moldova au Carnete de muncă în care se înscriu datele cu privire la angajat, la activitatea lui de muncă și la stimulările pentru succesele realizate în unitate

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. În curând, angajații din Republica Moldova nu vor mai avea Carnete de muncă. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, joi, în primă lectură de deputații moldoveni.

Proiectul are drept scop simplificarea procesului de raportare financiară și statistică prin lansarea unei platforme unice de raportare la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Inițiativa urmărește excluderea dublării informației prezentate de agenții economici către instituțiile publice.

În prezent toți agenții economici din Moldova care au persoane angajate sunt obligate să prezinte cinci rapoarte diferite care se referă la plățile salariale și impozitele aferente și unele aspecte privind relațiile de muncă.

Трудовая книжка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noi condiţii la locul de muncă. Ce au schimbat deputaţii în Codul Muncii

Potrivit autorului proiectului, Ministerul Economiei, odată cu trecerea la platforma unică de raportare a datelor cu privire la plățile salariale și impozitele aferente vor fi eliminate și Carnetele de Muncă și obligația întreprinzătorilor de a prezenta statele de personal la Inspectoratul de Stat al Muncii.

În proiect se precizează că Guvernul, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină, în termen de 3 luni de la data publicării legii, vor aduce actele sale normative în conformitate cu legea adoptată. Totodată, Carnetele de muncă eliberate până la data intrării în vigoare a legii ”rămân opozabile terților în condițiile stabilite de legislația aplicată până la data intrării în vigoare a legii”.

Carnetele de muncă se țin pentru toți salariații. În Carnetele de muncă se înscriu datele cu privire la salariat, la activitatea lui de muncă și la stimulările pentru succesele realizate în unitate. Nu se înscriu în Carnetul de muncă doar sancţiunile disciplinare. Înscrierile cu privire la motivele încetării contractului individual de muncă se efectuează în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, indicându-se articolul, alineatul, punctul și litera corespunzătoare din lege.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0