Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: de ce pensiile de aceeași mărime s-au majorat diferit

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei a explicat pentru Sputnik de ce persoanele cu o pensie mai mare au beneficiat de o majorare mai mare și de ce pensionarii cu aceeași pensie au avut parte de majorări diferite

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) a explicat pentru cititorii Agenției Sputnik Moldova de ce majorarea pensiei a fost diferită la persoanele care au aceeași mărime a pensiei, sau în unele cazuri cel care a avut o pensie mai mare a beneficiat de o majorare mai mare. 

Ce se va întâmpla cu pensiile persoanelor care mai lucrează >>>

Potrivit responsabililor de la MMPSF, majorarea pensiei ca urmare a valorizării este diferențiată în funcție de perioada și venitul realizat al persoanei. Respectiv, mărimea pensiei urmare a valorizării diferă la fiecare persoană în parte deoarece aceasta depinde exclusiv de salariu fiecărei persoane din care s-au achitat contribuții de asigurări sociale.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: Ministerul Muncii–vor primi sau nu pensie cetățenii născuți după 1970

”De exemplu pensia pentru limită de vârstă stabilită în anul 2005 ca urmare a valorizării s-a majorat în mediu cu 105,54 lei, iar pensia pentru limită de vârstă stabilită în anul 2008 ca urmare a valorizării s-a majorat în mediu cu 193,39 lei”, au menționat specialiștii instituției pentru agenția Sputnik.

”Pensia de dizabilitate de exemplu stabilită în anul 2005 ca urmare a valorizării s-a majorat în mediu cu 252,84 lei, iar pensia de dizabilitate stabilită în anul 2008 ca urmare a valorizării s-a majorat în mediu cu 358,3 lei. Toate pensiile pentru limită de vârstă și de dizabilitate stabilite în perioada 2001-2008 au trecut prin procesul de valorizare”, au declarat responsabilii MMPSF.

De asemenea, au fost operate modificări esențiale și în cazul pensiei minime pentru limită de vârstă. Astfel, începând cu 1 aprilie 2017 cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă a fost echivalat cu cuantumul venitului lunar minim garantat stabilit prin lege. Ca urmare a implementării acestei prevederi, pensiile minime indiferent de categoria acestora se stabilesc la nivelul venitului lunar minim garantat — 961 lei. Astfel, pensiile minime din agricultură s-au majorat până la nivelul venitului lunar minim garantat în mediu cu 107,89 lei, iar după aplicarea indexării pensiile acestora în mediu sau majorat în total cu 168,53 lei sau cu 21% mai mult.

пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce pensiile unora vor crește cu 7 la sută, iar ale altora – cu 40 de procente

Din acest an, unul dintre elementele inovative ale reformei sistemului de pensionare este valorizarea venitului asigurat și valorizarea pensiilor pentru limită de vârstă și de dizabilitate aflate în plată.

”Valorizarea reprezintă indexarea venitului mediu lunar asigurat realizat începând cu 1 ianuarie 1999, reieșind din coeficientul de creștere a salariului mediu pe economie din perioadele contributive până la anul precedent anului de stabilire a pensiei”, potrivit MMPSF.

Valorizarea pensiei pentru limită de vârstă și a pensiei de dizabilitate stabilite până la 1 aprilie 2017 se efectuează pe etape. În anul 2017, începând cu 1 aprilie, au fost valorizate pensiile beneficiarilor de pensii stabilite în anii 2001–2008. 

Următoarele etape de valorizare a venitului mediu lunar asigurat sunt:

— de la 1 aprilie  2018  se vor valoriza pensiile beneficiarilor de pensii stabilite în anii 2009-2011;

— de la 1 aprilie  2019 se vor valoriza pensiile beneficiarilor de pensii stabilite în anii 2012-2014;

— de la 1 aprilie  2020 se vor valoriza pensiile beneficiarilor de pensii stabilite în perioada 2015 – 31 martie 2017.

Astfel, conform graficului prezentat, toate pensiile stabilite pentru limită de vârstă și dizabilitate, inclusiv după anul 2008 vor fi supuse valorizării.

De valorizare au beneficiat 68014 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă și 15570 beneficiari de pensii de dizabilitate a căror pensii au fost stabilite în perioada 2001-2008.

Iată cine va primi cele mai mari pensii în Moldova >>>

Valorizarea se efectuează automat din oficiu de către Casa Națională de Asigurări Sociale, în baza documentelor din dosarul de pensionare și în baza datelor din contul personal de asigurări sociale ale persoanei asigurate. Astfel, pentru informații cu privire la modul de valorizarea a venitului asigurat, persoanele urmează să se adreseze la Casa teritorială de asigurări de la locul de domiciliu.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0