Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți salariați vor fi dați afară din Guvernul Republicii Moldova

© Sputnik / Евгений ПанасенкоGuvernul Republicii Moldova Правительство РМ
Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 4 milioane de lei vor fi cheltuielile suportate de Executiv la disponibilizarea mai multor angajați odată cu implementarea reformei Guvernului

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Reforma Guvernului va costa bugetul de stat aproape 4 milioane de lei. Parlamentul Republicii Moldova a votat, vineri, în lectură finală Legea cu privire la Guvern care prevede comasarea mai multor ministere, lichidarea funcției de viceminiștri și optimizarea mai multor agenții de stat.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată când vor fi disponibilizați cei 43 de viceminiștri din Guvernul Pavel Filip

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, susține că impactul financiar a reformei se ridică la 3,8 milioane de lei. Aceste cheltuieli vor fi suportate în urma disponibilizării a 43 de viceminiștri și angajării a 9-10 secretari generali de stat. 

”Este necesitatea acoperii disponibilizării a 43 de viceminiștri, respectiv angajarea suplimentară a 9-10 secretari generali de stat, cheltuielile ar fi în jur de 3,8 milioane de lei. Aceste cheltuieli au fost planificate în partea de salarizare a ministerelor până la finele anului”, a declarat Ciocan. 

Premierul Pavel Filip a declarat că, imediat după votarea legii în lectura a doua, va merge în fața deputaților pentru a le prezenta noua structură a Guvernului Republicii Moldova.

”Până la finele lui iulie, voi merge în Parlament pentru a prezenta structura Guvernului, ca să avem reforma aprobată până la sfârșitul acestei sesiuni, iar până la finele anului să implementăm reforma Guvernului”, a declarat șeful Executivului de la Chișinău.

Filip a precizat că această reformă este foarte importantă pentru Republica Moldova.

Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Toți viceminiștrii din Guvernul Republicii Moldova vor fi demiși

”Această reformă înseamnă nu doar micșorarea numărului de ministere. Această reformă pune baza unei dezvoltări în continuare a Republicii Moldova. Vor fi create instituții puternice. Fără această reformă nu putem merge mai departe”, a declarat premierul Pavel Filip.

Potrivit autorilor noii Legi, prin excluderea funcției de viceministru se fortifică poziția ministrului. Ministrul și cabinetul său rămân unica componentă politică în viitoarea structură guvernamentală. Echipa ministerială cu secretarii de stat urmează să realizeze prevederile politicilor elaborate de ministru și cabinetul său.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0