Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Britanicii, gata să plătească pentru păstrarea drepturilor de cetățeni ai UE

© AFP 2024 / DANIEL LEAL-OLIVASФлажки Британии и флаг ЕС еа фоне парламента в Лондоне
Флажки Британии и флаг ЕС еа фоне парламента в Лондоне - Sputnik Moldova
Abonare
Tinerii din Marea Britanie sunt îngrijorați de faptul că ar putea pierde dreptul de ședere, muncă, studii și circulație în Uniunea Europeană, după ieșirea țării lor din componența Uniunii Europrne

CHIȘINĂU, 3 iul — Sputnik.  Șase din zece britanici ar dori ca după Brexit să-și păstreze cetățenia europeană și chiar sunt gata să plătească pentru aceasta, comunică Sputnik Lituania, cu referire la studiul realizat de Școala Londoneză de Economie (LSE).

Conform rezultatelor studiului, 60 la sută dintre respondenți ar dori să-și păstreze dreptul de ședere, muncă, de studii și circulație în Uniunea Europeană după ieșirea Marii Britanii din UE. Mai mult decât atât: mulți sunt gata să plătească peste 400 de funți (circa 445 euro) pentru a-și păstra privilegiile europene.

Britain's Prime Minister Theresa May's launches her election manifesto in Halifax, May 18, 2017. - Sputnik Moldova
Brexit: Oferta UK privind drepturile cetăţenilor europeni şi presiunile UE

Studiul a mai arătat că tinerii „sunt foarte nemulțumiți" de perspectiva pierderii acestor drepturi fundamentale: conform datelor sondajului, 85% dintre respondenții care doresc să-și păstreze statutul de cetățean al UE au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, menționează RIA Novosti.   

Totodată, 80% din londonezi pledează în favoarea menținerii drepturilor europene pentru cetățenii Marii Britanii după ieșirea țării din UE. Rezultatele studiului demonstrează de asemenea că doar 10% dintre respondenți susțin propunerea guvernului britanic de a-i lipsi pe cetățenii UE de dreptul de vot în Regatul Unit, 73% pledează pentru păstrarea acestui drept, iar 48% propun să fie extins dreptul de vot de la alegerile locale până la cele generale.

Premierul britanic Theresa May - Sputnik Moldova
Ce drepturi vor avea moldovenii cu pașaport românesc după Brexit

De menționat că prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, le-a promis anterior liderilor europeni că cetățenii UE vor putea rămâne în Marea Britanie după încheierea procedurii Brexit. Totodată, May a menționat că propunerea va fi valabilă doar în cazul în care vor fi întreprinși aceeași pași în raport cu cetățenii britanici care locuiesc în țările UE.

Referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE a avut loc pe 23 iunie 2016, adversarii integrării europene câștigând cu un scor de 51,9%.

La 29 martie 2017, premierul Regatului Unit, Theresa May, a anunțat oficial Bruxelles-ul despre lansarea procedurii Brexit care va dura doi ani, urmând să se încheie în martie 2019.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0