Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Noi reguli de traversare a frontierei Federației Ruse

© Sputnik / Дарья ЧернегаАвтомобили на границе
Автомобили на границе - Sputnik Moldova
Abonare
Unele norme ale Uniunii Economice Eurasiatice, care se referă la viața de zi cu zi a cetățenilor, vor intra în vigoare din data de 1 iulie 2017. Sputnik face o trecere în revistă a principalelor modificări, care vizează cinci țări membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan).

CHIȘINĂU, 29 iun — Sputnik. Începând cu 1 iulie 2017, vor intra în vigoare patru documente-cheie ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) care vor crea o bază normativ-juridică unică în sfera carantinei plantelor din țările-membre ale UEEA —  Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan, menționează Sputnik Belarus.

În special, vor intra în vigoare:

1) Lista unică a obiectelor de carantină a UEEA;

2) Cerințele unice ale carantinei fitosanitare față de produsele de carantină și obiectele de carantină la punctul vamal și pe teritoriul vamal ale UEE;

3) Regulile și normele unice de asigurare a carantinei plantelor pe teritoriul vamal al UEEA;

4) Modul de asigurare cu laboratoare a măsurilor de carantină fitosanitară.

„Intrarea în vigoare a documentelor unice va permite să fie înlăturate obstacolele la transportarea mărfurilor pe întreg teritoriul UEEA și va facilita activitatea antreprenorilor. Partida care a trecut cu bine controlul de carantină al producției la frontiera vamală a UEEA poate fi transportată liber pe întreg teritoriul uniunii vamale", au explicat pentru Sputnik angajați ai serviciului de presă al Comisiei Economice Eurasiatice.

Председатель Государственной Думы РФ Сергей Нарышкин - Sputnik Moldova
Rusia
Narâşkin a chemat vecinii europeni să acorde atenţie modelului UEEA

Până la 1 iunie, în țările UEEA, rămân în vigoare listele naționale ale obiectelor de carantină și cerințele naționale de carantină fitosanitară, fapt ce determină diferențe în aprecierea stării fitosanitare de carantină a produselor în timpul controlului vamal la hotarul cu UEEA. Anume aceasta este una dintre cauzele restricționării la transportarea produselor între statele UEEA.

Legume, fructe și buchete

Cele patru documente care vor intra în vigoare pe 1 iulie 2017 se referă și la cetățenii simpli care traversează frontierele celor cinci state-membre ale UEEA cu vaporul, avionul, trenul sau automobilul.

Documentele stipulează că cetățenii pot transporta pe teritoriul UEEA fără certificat fitosanitar nu mai mult de 5 kg de legume și fructe, precum și nu mai mult de trei buchete de flori. În cazul în care aceste norme sunt depășite, cetățeanul  va trebui să prezinte certificatul fitosanitar la intrarea pe teritoriul vamal al UEEA.

Работа компании Вина и воды Абхазии в Сухуме - Sputnik Moldova
Cricova reia exporturile în Rusia - decizia „Rospotrebnadzor”

În aceste norme se încadrează și nucile, leguminoasele, ciupercile și pomușoarele, inclusiv cele de pădure.

Buchetul nu trebuie să conțină mai mult de 15 flori sau alte plante.

La transportarea pepenilor verzi se va lua în calcul greutatea lor totală care se va împărți la numărul persoanelor cărora le aparțin. Cu alte cuvinte, și în acest caz o persoană poate transporta fără certificat nu mai mult de 5 kg.

Pentru minori normele sunt aceleași ca și pentru adulți.

Conform normelor UEEA, cetățenii pot obține certificatul fitosanitar la locul de unde se expediază marfa sau unde a fost cultivată aceasta, adresându-se la inspectoratul pentru carantina plantelor și prezentând la control produsele transportate. Fiecare țară își are condițiile sale de obținere a certificatului. De regulă, acesta se eliberează cu plată.

Surplusul de produse este confiscat la frontieră sau este restituit proprietarilor.

Normele de importare a produselor au rămas aceleași

În UEEA există de asemenea norme la produsele importate de către cetățeni pentru necesități personale. Aceste norme nu vor fi modificate.

Astfel, dacă cetățeanul pleacă în afara UEEA mai des decât o dată în trei luni, el are voie să aducă în țară cel mult 10 kg de produse. Dacă frecvența plecărilor este mai mare decât o dată la șapte zile, norma respectivă este deja de 5 kg.

Normele de importare în UEEA a băuturilor alcoolice și a produselor de tutungerie, precum și a mijloacelor bănești au rămas neschimbate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0