Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți moldoveni din Marea Britanie vor fi obligați să-și facă bagajele?

© Photo : PixabayBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Ce vor face moldovenii? Unde vor mai fugi? Poate deja a venit momentul să-și suflece mânicile și să facă ordine la ei acasă, să înceteze să dezerteze, să-și abandoneze Patria?

Declarațiile premierului britanic, Theresa May, făcute joi, la summit-ul european de la Bruxelles, pun în pericol șederea în Marea Britanie a conaționalilor noștri, care au plecat acolo având pașaport românesc, după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană, prevăzută pentru martie 2019. Și anume Theresa May a declarat că pe insulă vor putea rămâne, oferindu-li-se dreptul la o ședere permanentă, și li se va acorda un "statut definitiv" doar cetățenilor din UE care au trăit cinci ani în Regatul Unit până la Brexit.

первый звонок - Sputnik Moldova
Moldova rămâne fără populație, iar politicienii inventează probleme și soluții

Dar și această concesie, autoritățile britanice sunt gata să o facă doar în condiții de reciprocitate. Adică britanicilor care locuiesc în unul din celelalte 27 de stat membre ale UE să le fie garantat același drept. Și asta în condițiile în care peste trei milioane de cetățeni din UE trăiesc în Marea Britanie și doar peste un milion de britanici locuiesc în restul blocului comunitar.

Altfel spus, este foarte probabil că moldovenii care până la Brexit nu au stat cinci ani bătuți pe muchie în Regatul Unit vor fi nevoiți să plece de acolo. Din păcate nu există o statistică care ne-ar arăta clar câți moldovenii au stat cinci ani în Regatul Unit și câți nu au atins acest termen. Dar este de presupus că mulți dintre moldovenii noștri vor nevoiți să-și facă bagajele, dat fiind că cea mai mare parte de moldoveni au luat drumul spre Marea Britanie doar acum câțiva ani, când celelalte țări din UE au fost cuprinse de criză și mulți comunitari s-au îndreptat spre Albionul mai prosper decât continentul european.

SIS a contracarat o acţiune de păstrare şi eventuală comercializare ilegală a armamentului - Sputnik Moldova
Vin în Moldova să facă studii la medicină, dar se apucă de traficat moldovence

Declarația premierului britanic ar trebui să dea de gândit nu doar moldovenilor din Regatul Unit, care iată părăsește comunitatea europeană, ci din întreaga UE, chiar și celor din Republica Moldova.

Și asta pentru că nu putem ști cum vor evolua lucrurile în Europa și în întreaga lume. Bineînțeles că așa fenomene ca pauperizarea clasei de mijloc, ruinarea business-ului mic și mijlociu, invazia imigranților din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, atacurile teroriste și alte amenințări de securitate vor determina guvernele statelor naționale din UE la acțiuni de răspuns. Și nu este exclus ca tot mai multe țări să nu mai accepte venirea străinilor, ci, dimpotrivă, să-i poftească politicos să plece acasă. Marea Britanie este deja un exemplu elocvent.

Суперлуние на космодроме Байконур - Sputnik Moldova
Luna – un pericol real pentru moldoveni

Și atunci ce vor face moldovenii? Unde vor mai fugi? Poate deja a venit momentul să-și suflece mânicile și să facă ordine la ei acasă, să înceteze să dezerteze, să-și abandoneze Patria?

Unii vor spune că întrebarea de mai sus este una retorică, că formularea ei de o asemenea manieră trădează o abordare simplistă a problemei acestei țări, care, de fapt, este mult mai complexă. Nimic mai fals. Situația în care ne aflăm trebuie abordată anume din acest unghi de vedere. Elitele politice și intelectuale (mai bine zis ceea ce numim noi astăzi elite politice și intelectuale) nu au această abordare. De aceea nu au reușit nimic până acum, decât infestarea spațiului public cu diareea lor verbală. 

Dacă vrei să fie curat în casa ta, trebuie să vii acasă și să faci curățenie. Și atât. Dacă faci altceva decât curățenie, orice altceva, nu va fi curat în casa ta. Dar să faci curățenie în casă înseamnă să scoți de acolo praful și gunoiul.

Vedeți că asta nu este o alegorie.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0