Moldova rămâne fără populație, iar politicienii inventează probleme și soluții

© Sputnik / Мирослав Ротарьпервый звонок
первый звонок - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova rămâne fără populație, în timp ce politicienii discută aprig despre sistemul electoral, prerogativele președintelui, numărul deputaților în Parlament, imunitatea lor, vectorul politicii externe și altele, care nu au cum să identifice soluții la problemele noastre reale. Deci, sunt niște obiective false

Autoritățile de la Chișinău nu scot o vorbă despre problema demografică, chiar dacă aceasta este cea mai gravă din multele pe câte le avem. De felul în care va fi rezolvată sau, în general, nu va fi rezolvată această problemă depinde dacă vom mai exista sau nu ca stat, ca popor, indiferent că ne spunem moldoveni sau români, dacă vom fi și în deceniile viitoare stăpânii acestei palme de pământ sau în locul nostru vor veni alții.

Nu cunoaștem de ce autoritățile nu abordează problema deșertificării demografice a țării noastre. Putem doar să bănuim ori un grad mare de incompetență, ori o mare doză de rea credință. O altă explicație nu există.

Institutul IDIS "Viitorul" a publicat zilele acestea studiu "Trend Hunter: Catastrofa demografică a Republicii Moldova", semnat de Denis Gorea. Autorul face o analiză a numărului populației din perspectiva eficienței cheltuielilor publice, fapt care pe noi ne interesează, în acest moment, mai puțin, obiectivul nostru fiind să aflăm câți moldoveni au plecat, câți mai pleacă și câți mai au curajul să rămână în Republica Moldova.

Sergiu praporșcic - Sputnik Moldova
Drama copiilor, în țara ticăloșilor

Concluzia la care ajunge Denis Gorea este că numărul real al populației Republicii Moldova este mul mai mic decât cel prezentat de autorități. Pentru că datele recensământului din 2014 așa și nu au mai fost făcute publice, Denis Gorea operează cu statistica privind frecventarea școlii de către elevi, care sunt actualizare în fiecare an.

Ce arată această statistică? Un tablou dezolant, dacă nu chiar apocaliptic: între anii 1993-2015, din Moldova au plecat 55 de mii 639 de copii cu vârsta de până la șapte ani. Și numărul copiilor care se nasc în Moldova și nu mai ajung să meargă la școală pentru că emigrează împreună cu părinții lor este mereu în creștere în ultimii 10 ani. În medie, 2 mii 529 de copii de vârstă preșcolară părăsesc țara în fiecare an, constată expertul Denis Gorea.

Autorul analizei mai face o constare tristă, pornind de la numărul elevilor care merg în clasa întâi, dar nu mai ajung să absolve gimnaziu.

"Astfel, dintre copiii care au frecventat clasele 1-8 în anul școlar 2000-2001, 11 mii 921 nu au mai fost înregistrați în clasele 2-9 în anul 2001. Dacă adunăm toți acești copii lipsă din sistemul școlar între 2001 și 2015, putem conclude că peste 100 de mii de copii nu au absolvit gimnaziul în Moldova, deși au început școala primară în țară.

SIS a contracarat o acţiune de păstrare şi eventuală comercializare ilegală a armamentului - Sputnik Moldova
Vin în Moldova să facă studii la medicină, dar se apucă de traficat moldovence

Deci, în doar 15 ani, Republica Moldova a fost părăsită de tocmai 100 de mii de copii care au început școala primară.

Ați auzit măcar un politician de la Chișinău să abordeze această problemă, să prezinte aceste cifre? Eu — nu.

Despre ce discută aprins politicienii noștri? Vă spun eu: despre circumscripții uninominale și liste de partid, prerogativele șefului statului, numărul deputaților în Parlament, imunitatea lor, vectorul politicii externe, istoria predată în școli, reforma constituțională și altele. Care dintre aceste obiective este în măsură să rezolve problema demografică? Nici măcar una.

Concluzia: politicienii ne impun o agendă falsă. Este, de fapt, agenda lor, nu a noastră.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0