Corporația Cosmică "Энергия" (Energia — în rom.) a Federației Ruse a anunțat că din anii 2021-2022 nava cosmică Soiuz va efectua primele zboruri cu turiști în jurul satelitului natural al pământului, Luna.
Astronauții ruși anunță cu toată seriozitatea că acest termen stabilit pentru primul zbor turistic este unul realist. Mai mult, responsabilii din cadrul Corporației Cosmice "Энергия" spun că nu peste forme mult timp primul rus la păși pe suprafața satelitului natural al pământului. Iniția se credea că acest lucru va fi posibil doar în anul 2031, dar, dat fiind faptul că lucrările de pregătire și elaborările tehnologice avansează estrem de rapid, primul rus va aluniza mai devreme.
Este interesant să remarcăm faptul că administrația Corporației Cosmice "Энергия" este gata să-l primească la bordul navei spațiale Soiuz pe oricare doritor, asta însemnând și pe cetățenii Republicii Moldova, bineînțeles dacă respectivii pot achita costurile (prețul pentru o călătorie deocamdată nu a fost anunțat).
De ce trebuie să ne simțim amenințați de călătoriile turistice pe Lună
Bineînțeles că orice om simte o zvâcnire în piept atunci când doar se gândește să întreprindă o călătorie. Dar mai ales când este vorba de a călători în spațiul cosmic, de a face ocolul satelitului natural al pământului și chiar de a aluniza pe solul acestuia (trebuie să le spunem cititorilor noștri că verbul "a ateriza" nu poate fi folosit în cazul Lunii pentru că "a ateriza" înseamnă a efectua toate operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe pământ, pe țărână, pe solul Terii).
Deci, orice om este tentat de aventura călătoriei. Dar mai ales acest imbold îl au moldovenii noști. Cetățenii Republicii Moldova au dorul dusului. Moldovenii au împânzit lumea, ei sunt peste tot. Ei rezolvă problema lipsei forței de muncă în Italia, Rusia, Israel, Grecia, Spania, Portugalia, Turcia, ca să nu mai spunem de România. Și rezolvă nu doar problema forței de muncă din aceste țări, ci, mai nou, și pe cea demografică. Atât de bine rezolvă moldovenii problemele altor țări, încât Republica Moldova a ajuns o țară depopulată.
În ultimele câteva decenii moldovenii și-au părăsit țara cu sutele de mii. Potrivit datelor statistice neoficiale, de la declararea Independenței până acum, populația țării s-a micșorat cu aproape un milion de oameni. Dacă în anul 1991 în țara noastră locuiau peste patru milioane de oameni, atunci astăzi sunt mai puțin de trei milioane. Nu e de glumă.
Și moldovenii pleacă în continuare din țara lor, chiar dacă nici în Uniunea Europeană nu mai sunt locuri de muncă, chiar dacă țările de acolo au probleme cu imigranții și nu au unde să-i angajeze pe proprii cetățeni.
Neavând unde să se mai ducă, moldovenii oricum pleacă de acasă. Acum vă imaginați ce vor face ei dacă li se va deschide o nouă oportunitate de a pleca, o nouă destinație, una neexplorată de pământeni. Cu siguranță că vor pleca cu toții, chiar dacă călătoria va costa scump. Și asta pentru că e mult mai scump să rămâi acasă, decât să pleci de acasă, chiar și pe Lună.
Vă imaginați, sintagma "Planeta Moldova" nu va mai fi una ironică, ci pe bune: moldovenii vor avea planeta lor, care nu e chiar planetă, ci doar un satelit al planetei Pământ.
Să nu râdeți, să nu credeți că asta nu e o problemă care cu adevărat amenință Patria noastră. Ba chiar vă implor să luați atitudine în această chestiune. Și, în primul rând, acest lucru trebuie să-l facă Academia de Științe.
Eu chiar pot să le sugerez savanților moldoveni o soluție: ce ar fi dacă înainte ca moldovenii să se avânte în a explora Luna, acolo să fie deportată forțat clasa politică din Republica Moldova? Atunci niciun moldovean nu va mai vrea să meargă pe Lună pentru că, în fond, ei își părăsesc țara fugind de clasa noastră politică. Vorba lui Creangă: am scăpat de dracul și am dat peste tată-său.
Mai mult, moldovenii care sunt împrăștiați pe toată suprafața pământului, auzind că brava noastră clasă politică a fost deportată pe Lună, vor reveni toți acasă. Pentru că Republica Moldova fără actuala clasă politică va fi raiul pe pământ, nici Luna nu-ți mai trebuie. Și vor reveni moldovenii acasă în număr mai mare decât au plecat, pentru că între-timp moldovencele au mai născut prin străinătate, au copii.
Decizia de a deporta clasa politică pe Lună va fi una echitabilă. Și asta pentru că până acum clasa noastră politică a făcut poporului un șir de promisiuni, i-a promis chiar și Luna de pe cer, dar pe niciuna nu a realizat-o. Ce ar fi ca acum poporul chiar să le ofere politicienilor, la propriu, nu la figurat, Luna de pe cer. Să vadă ei ce înseamnă să promiți Luna de pe cer!
Și încă ceva. Să nu credeți că deportarea politicienilor moldoveni pe Lună ar fi un act inuman, sălbatic, tot una cu deportările în Siberia sau în Bărăgan, dat fiind că acolo pe Lună nu sunt condiții de trai. Nu, fiți pe pace, politicianul moldovean se adaptează în orice condiții, oricât de nocive, el oricum supraviețuiește. Ba chiar ar putea să prospere acolo, pe Lună. Păcat doar de ceilalți coloniști care vor avea nenorocul să devină compatrioți cu politicienii noștri. Sărmanii de ei, când vor ajunge la sapă de lemn, oamenii de pe Lună (nu le putem spune lunatici — deși, dacă se vor lăsa conduși de clasa noastră politică, am putea să-i numim și așa) vor fi nevoiți să se refugieze pe altă planetă, pe Martie, că e mai aproape.
Iată de ce noi, cetățenii Republicii Moldova, trebuie să ne simțim amenințați de călătoriile turistice pe Lună.
Acest textul este un pamflet care prezintă un scenariu fantezist privind riscurile ca moldovenii să se mute toți câți au mai rămas în țara lor pe Lună. Dar atenție: acum câteva decenii, la fel de fantezistă părea și perspectiva ca moldovenii să-și lase casă, țara, să-și ia lumea în cap, să se împrăștie în toate părțile iar Republica Moldova să ajungă o țară depopulată.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>