Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Inconsecvență sau pragmatism: Trump a semnat cel mai mare acord din istoria SUA

© REUTERS / Jonathan ErnstSaudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud (R) presents U.S. President Donald Trump (C) with the Collar of Abdulaziz Al Saud Medal at the Royal Court in Riyadh, Saudi Arabia May 20, 2017. Picture taken May 20, 2017
Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud (R) presents U.S. President Donald Trump (C) with the Collar of Abdulaziz Al Saud Medal at the Royal Court in Riyadh, Saudi Arabia May 20, 2017. Picture taken May 20, 2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Trump, un critic vocal al Arabiei Saudite, o națiune pe care a condamnat-o anterior de tratarea femeilor ca "sclave", a semnat acum cu Riyadh cel mai mare acord din istoria Statelor Unite. Experții ruși explică ce l-a făcut pe liderul american să-și schimbe părerile.

CHIȘINĂU, 22 mai — Sputnik. Președintele Donald Trump a întreprins prima sa vizită în străinătate în țara pe care a condamnat-o anterior pentru tratarea femeilor ca "sclave" și pentru că "îi ucide pe homosexuali", scrie Sputnik International.

"Arabia Saudită și multe dintre țările care au dat o sumă mare de bani Fundației Clinton doresc femei ca sclavi și omoară homosexualii. Hillary trebuie să returneze toți banii din aceste țări!", scria Donald Trump pe Facebook în iunie 2016.

În timpul unei dezbateri din campania pentru prezidențiale, Trump a declarat, de asemenea, că saudiții sunt "oameni care îi aruncă pe homosexualii de pe clădiri" și "ucid femeile și le tratează oribil". El a susținut de asemenea că guvernul saudit are legături cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și a acuzat țara de extremism.

Cu toate acestea, potrivit unei declarații emise de Casa Albă, liderul american "tocmai a încheiat cel mai mare acord de arme din istoria Statelor Unite, negociind un pachet total de peste 109,7 miliarde de dolari" cu Arabia Saudită, ceea ce va "stimula apărarea Arabiei Saudite, va oferi capabilități, consolidarea echipamentelor și serviciilor în fața grupurilor teroriste și a Iranului".

Casa Albă a adăugat că acordul va crea locuri de muncă în domeniul Apărării, reafirmând angajamentul Americii față de Arabia Saudită.

Stanislav Byshok, analist politic la think tank-ului Organizația pentru Monitorizarea CSI-Europa, nu consideră că acțiunile președintelui american sunt inconsecvente sau ilogice.

"Politica Trump se bazează pe următoarele: cu tot scepticismul față de Arabia Saudită, el, în calitate de om de afaceri și politician care a promis să dezvolte complexul militar-industrial al SUA, face lobby și împinge afacerea asupra vânzărilor armelor americane. Trump este realist. El înțelege că saudiții vor continua să-și urmărească interesele în regiune, în Yemen și în Siria", a declarat Byshok pentru postul de știri Russia Today.

Analistul politic a menționat că factorul sirian joacă un rol vital în această afacere.

Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Rusia
Trump a declarat că vrea să se împace cu Putin și Rusia

"Acordul actual a venit ca urmare a unei anumite nemulțumiri a unui număr de politicieni americani influenți față de Siria. Deci, acum sprijinul pentru statul care acționează în mod deschis împotriva președintelui Assad ar trebui să ușureze establishmentul critic", a sugerat Byshok.

Viziunea sa este susținută de Vladimir Bruter, expert la Institutul Internațional de Științe Umaniste, Studii Sociale și Politice, care a spus că acordul Trump nu este o surpriză. În primul rând, livrările de arme către saudiți sunt foarte profitabile pentru SUA. În al doilea rând, Arabia Saudită este principalul aliat al SUA în regiune.

"Din aceste puncte de vedere, orice restricții privind înțelegerile dintre SUA și Riyadh vor provoca anumite daune Washingtonului. Și tocmai asta îngrijorează SUA. Faptul că armele lor ar putea să distrugă grupurile islamiste nu este deloc o îngrijorare pentru SUA", a declarat el pentru RT.

Într-un alt comentariu, Robert Kaufman, profesor la Școala de Politici Publice din cadrul Universității Pepperdine și autorul cărții "Doctrina periculoasă: modul în care Marea Strategie a lui Obama a slăbit America", a declarat pentru Radio Sputnik că Trump a identificat Iranul drept "cea mai mare amenințare" din regiune.

Astfel, el a sugerat că Trump "trimite un mesaj de incluziune și toleranță care cuprinde trei mari religii". Iar călătoria lui are drept scop să sublinieze acest lucru, și nu doar pe plan internațional, ci și pentru audiența internă americană.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0