Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon a precizat în ce condiții PSRM va vota pentru sistemul electorat mixt

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În cadrul "liniei directe" cu telespectatorii unui post TV, președintele Moldovei, Igor Dodon, și-a precizat poziția în privința sistemului electoral mixt

CHIȘINĂU, 21 iun — Sputnik. Răspunzând la întrebările cetățenilor, șeful statului, Igor Dodon, a explicat în ce condiții socialiștii ar putea să nu voteze pentru schimbarea sistemului electoral.

În cadrul dezbaterilor privind schimbarea sistemului electoral în țara noastră, Parlamentul a luat la bază sistemul electoral mixt propus de Partidul Socialiștilor.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Compromis: Dodon va ține cont de unele recomandări ale Comisiei de la Veneția

Comisia de la Veneția a venit cu un șir de recomandări pe marginea acestui proiect de lege. Instituția a menționat în avizul său că proiectul trezește mai multe îngrijorări în privința riscului ca parlamentarii aleși în circumscripții să fie influențați de interesele comunității oamenilor de afaceri.

Președintele a subliniat că socialiștii vor lua în considerare recomandările de ordin juridic ale Comisiei de la Veneția.

"Vom accepta orice recomandări care poartă un caracter juridic, însă nu vom admite ingerințele în politica internă a țării", a subliniat Dodon.

Президент Игорь Додон наградил группу Sunstroke Project - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon: Voi bloca proiectul PDM privind interzicerea programelor rusești

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a menționat că PSRM nu va vota pentru respectivul proiect de lege în cazul în care va fi redus pragul electoral sau dacă nu va fi prevăzută deschiderea unor secții de votare în Transnistria și în străinătate.

Șeful statului a remarcat că locuitorii Moldovei nu se pronunță împotriva sistemului electoral mixt.

"Pentru a soluționa acele chestiuni pe care le-am promis alegătorilor, avem nevoie de o majoritate parlamentară. Socialiștii pot obține această majoritate și în cadrul actualului sistem electoral, și în cel mixt, când șansele vor fi mult mai mari. În afară de aceasta, sistemul mixt este dorit de cetățenii Moldovei", a afirmat Dodon.

Președintele a mai adăugat că socialiștii pledează pentru reprezentarea în Parlament a regiunilor și minorităților etnice.

Dodon și-a exprimat speranța că proiectul respectiv va fi adoptat până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0