Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizie „Rosselhoznadzor”, importantă pentru fermierii din Moldova

© Photo : ansa.gov.mdВизит экспертов Россельхознадзора в Молдову
Визит экспертов Россельхознадзора в Молдову - Sputnik Moldova
Abonare
Primul grup de experți de la „Rosselhoznadzor” se află deja în Republica Moldova. După încheierea vizitei, lista companiilor cu drept de a exporta în Rusia ar putea fi extinsă.

CHIȘINĂU, 20 iun — Sputnik. Un grup de experți de la Serviciul Fitosanitar Rus „Rosselhoznadzor" se află în vizită în Republica Moldova, au comunicat reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

„Experții vor inspecta producerea materialului săditor și vor prelua eșantioane de puieți destinați pentru exportul în Federația Rusă", au explicat responsabili din cadrul Agenției.

Delegația este condusă de Olga Krasovskaia, director adjunct al Direcției „Rosselhoznadzor" pentru regiunile Kursk și Orlov.

În prima lor zi de lucru, experții s-au aflat pe plantațiile de la Briceni unde se cresc puieți de pomi fructiferi și de pomușoare. Acolo delegația a avut o întâlnire cu Gheorghe Gaber, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Fructe, mere, export, magazin - Sputnik Moldova
Rosselhoznadzor: undă verde pentru 43 de companii moldovenești

Părțile au discutat despre perspectivele colaborării, ținând cont de posibilitățile creșterii producției și exportului materialului săditor din Moldova, precum și despre predispunerea producătorilor agricoli din Rusia de a extinde suprafețele de livadă", au menționat specialiștii departamentului.

Pe parcursul săptămânii, experții vor efectua controale în 25 de gospodării de fermieri din diferite regiuni ale țării, după care vor prezenta rezultatele investigațiilor. Acestea vor permite reluarea exportului în Rusia de către întreprinderile moldovenești care corespund cerințelor și standardelor de creștere a puieților altoiți de pomi fructiferi și a butașilor de viță de vie.

Experții „Rosselhoznadzor" sosesc în Moldova deja doi ani la rând pentru a efectua un asemenea control.

Вино - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Când va fi livrată în Rusia prima partidă de vinuri din Cricova

„În timpul cel mai apropiat, la invitația Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în Moldova va sosi un alt grup de specialiști de la „Rosselhoznadzor". Aceștia vor verifica procesul de cultivare a producției vegetale pe plantațiile agenților economici care doresc să exporte în Rusia fructe, struguri și legume", au adăugat responsabili din cadrul departamentului.

În iunie 2014, Moldova a semnat cu Uniunea Europeană Acordul de Asociere și Zona de liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

După ratificarea acestui Acord de către Parlamentul de la Chișinău, relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă s-au înrăutățit. Potrivit Acordului, Moldova trebuie să-și deschidă în totalitate piața pentru mărfurile europene. Ulterior, părțile au negociat în repetate rânduri pe marginea extinderii livrărilor de produse moldovenești pe piața rusă.

Anterior, „Rosselhoznadzor" a explicat că este gata să reexamineze posibilitatea extinderii listei companiilor-exportatoare din Moldova, însă cu condiția ca produsele să corespundă cerințelor de calitate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0