Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sănătate, nu comerț - „diagnosticienii" de la magazin nu pot înlocui doctorii

© Photo : Doctor Alina NeaguDoctor Alina Neagu
Doctor Alina Neagu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sănătatea - o mare problemă pe care, în zilele noastre, suntem tentați dar și invitați să o rezolvăm pe căile cele mai ușoare. Dar oare sunt valabile asemenea proceduri care ocolesc medicul? Un domeniu exemplificator în acest sens este oftalmologia. Diverse reclame te invită să-ți comanzi ochelari, "controlul" fiind inclus în preț.

Optometristul nu trebuie să înlocuiască medicul oftalmolog, deoarece scăderea vederii este o afecțiune, o problemă medicală, nu înseamnă doar înlocuirea ochelarilor.

Медицинская сестра готовится сделать укол - Sputnik Moldova
Societate
Declarații tranșante ale unui medic român despre legea vaccinării obligatorii

Interviu acordat în exclusivitate pentru Sptunik de dr. Alina Neagu, director al Clinicii Optimed Medical din București.

- Există o confuzie pe acest subiect — în primul rand, oftalmologii sunt singurii care pot diagnostica și trata adecvat afecțiunile oculare. Pot prescrie medicamente, pot efectua operații și pot rezolva orice problemă ce ține de afecțiunile ochilor.

Optometristul, spune dr. Neagu, nu poate decât să efectueze teste de refractometrie — determinarea dioptriei cu ajutorul tehnologiei — și să determine acuitatea vizuală urmată de o prescriere de ochelari. Dar, de ce este important sa ne prezentam la medicul oftalmolog si nu la optometrist?

- Doar medicul oftalmolog este în măsură să efectueze un examen oftalmologic complet, cu un set noemal de investigații: refractometrie, determinarea acuității vizuale cu și fără corecție, pentru ca la copii este nevoie de cicloplegie (dilatarea pupilei), biomicroscopie de pol anterior si posterior, tensiunea intraoculară, determinarea razei de curbură în cazul adaptării de lentile de contact.

Igor Dodon și Leonid Roshal - Sputnik Moldova
Politică
Leonid Roshal, în Moldova: medicul care s-a opus reformelor liberale în Rusia

Cu alte cuvinte, optometristul, "medicul de la Mall" nu are pregatirea necesară să efectueze toate aceste investigații fără de care o prescripție de ochelari nu are cum să fie corectă! Din păcate colaborarea dintre optometriști și medicii oftalmologi nu prea există… din cauza considerentelor economice, în care optometriștii sunt implicați.

- Optometriștii sunt direct intersați în vanzarea de rame și lentile, deoarece sunt angajați în magazine de optică cu target legat de vânzarea directă, de cifra de afaceri. Nu de multe ori am avut situații în care pacienții au venit la noi supracorectați — de fapt ei nu aveau nevoie de ochelari, dar optometristul a prescris o dioptrie mică doar pentru a finaliza o vânzare de ochelari.

Spre deosebire de optometristul de la magazin, medicul oftalmolog nu este plătit și nu primește bonus pentru vânzările directe. În concluzie, optați pentru medicul oftalmolog, nu pentru optpmetrist, pentru că doar prin consult de specialitate se pot diagnostica și trata afecțiunile oculare.

- Sănătatea ochilor contează, e necesar să descoperi din timp problemele care ar putea să te afecteze pe termen lung și care pot să-ți pună în mare pericol vederea!

Interviu realizat de Iulia Tîlvescu

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0