Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Declarații tranșante ale unui medic român despre legea vaccinării obligatorii

© Sputnik / Паже / Trecere la banca de fotografiiМедицинская сестра готовится сделать укол
Медицинская сестра готовится сделать укол - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un renumit medic legist român, care a fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași, a publicat un comentariu pe pagina sa de Facebook despre controversata lege a vaccinării. El îşi reiterează convingerea că „impunerea vaccinării obligatorii este un abuz"

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Profesorul Vasile Astărăstoae, care a condus mai mulţi ani Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași, a argumentat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că „impunerea vaccinării obligatorii este un abuz", iar reacţiile din partea celeilalte tabere nu au întârziat să apară.

A fost acuzat că este „vaccinist" şi „retrograd" şi i s-a spus că, „date fiind intențiile bune ale inițiatorilor legii, nu trebuie să aduc nicio critică". În comentariul său postat pe Facebook, intitulat „Și drumul spre iad este pavat cu intenții bune", Vasile Astărăstoae spune că ceea ce a criticat, într-un limbaj moderat şi civilizat, este încercarea de fetișizare a unei practici medicale care prezintă şi riscuri şi „îndepărtarea de la principiile consimțământului informat și a eticii tradiționale".

Vaccin - Sputnik Moldova
Societate
Un vaccin interzis în 19 ţări este distribuit în România

Vasile Astărăstoae menţionează şi câteva exemple în acest sens, pentru cei care fetișizează realizările științei medicale și cred că toate cercetările în acest domeniu au respectat principiile etice:

„1. Abuzurile în transplant — din momentul inițierii până la cazul Chinei în care deținuții de conștiință au devenit furnizori de organe fără consimțământ. 2. Eșecul campaniei de combatere a sifilisului în Taiwan, în anii 60. Sub egida OMS s-a construit o schemă de tratament cu penicilină pe baza experienței din Africa. Doar că Treponema palidum din Taiwan era mult mai sensibilă și au apărut sute de mii de reacții alergice cu decese. 3. Terapia genică atât de mediatizată, care după ce a fost pusă în practică, a trebuit să se reîntoarcă în laboratoare în urma unor decese raportate. 4. Mitul celulelor stem. După o propagandă de cel puțin 10 ani, s-a dovedit că doar în cazul unor tipuri de leucemie a avut efect. În rest nimic. 5. Cazul thalidomidei lansată pe piață de firmele farmaceutice cu mare tam-tam și retrasă după ce au apărut zeci de cazuri de focomielie (copii fără membre superioare). 6. Sterilizarea obligatorie non-voluntară a anumitor categorii de bolnavi. Și lista poate continua", scrie profesorul Vasile Astărăstoae într-o postare pe Facebook.

Medicul precizează că majoritatea acestor cazuri s-au petrecut în țări democratice, nu în regimuri dictatoriale, „la recomandarea oamenilor de știință care aveau bune intenții. Nu am pomenit de Mengele sau de sovietici".

Prin urmare, în medicină, în ciuda bunelor intenţii, rezultatele pot fi, uneori, nefericite, este concluzia profesorului de bioetică.

„În alte cazuri, date fiind cifrele de afaceri din industria farmaceutică și orgoliul cercetătorilor, putem bănui și reaua intenție", continuă acesta.

În final, profesorul spune că societatea are dreptul și obligația de a analiza sub aspect etic toate practicile medicale și de a apăra libertățile individuale. Vasile Astărăstoae încheie cu un citat potrivit pentru „idolatrii ştiinţei": „Știința a făcut din noi zei înainte de a reuși să devenim oameni" (J. Rostand).

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0