Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Răsturnare de situație: Moldova renunță parțial la energia electrică din Ucraina

© Sputnik / Rodion Proca / Accesați arhiva multimediaВысоковольтные провода
Высоковольтные провода - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit autorităților, 70 la sută din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată iarăși de la Cuciurgan și doar restul de 30 la sută va veni de la furnizorul ucrainean

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Din 1 aprilie, țara noastră importă curent din Ucraina, la preţul de 50,2 dolari pentru 1 MWh, după semnarea unui contract cu Societatea pe Acțiuni "Energocom" privind procurarea de energie electrică. Întreprinderea a anunțat însă că va achiziționa iarăși energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, ce aparține companiei ruse Inter RAO EES din regiunea transnistreană.

La sfârșitul lunii martie, "ENERGOCOM" a negociat și a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu compania "DTEK Trading" (Ucraina), valabil până la 31 martie 2018, prețul oferit fiind cel mai mică la momentul respectiv.

Сергей Тофилат - Sputnik Moldova
Expert: Ucraina nu poate asigura Moldova cu energie electrică

Astăzi însă "ENERGOCOM" a anunţat printr-un comunicat că a fost luată decizia de a achiziționa energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (ЗАО «Молдавская ГРЭС»), începând cu data de 5 iunie 2017.

Acest lucru a fost posibil după ce centrala din regiunea transnistreană a prezentat o nouă ofertă ce prevede un preț mai avantajos față de oferta inițială, cu cca 10 la sută mai mic decât prețul achitat de S.A. "ENERGOCOM" în prezent.

„Având în vedere aceste condiții noi, datorită cărora Republica Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic la energia electrică procurată, dar și reieșind din dorința de a securiza cât mai mult furnizările de energie electrică, au fost purtate negocieri suplimentare cu ambii furnizorii și s-a decis de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice și cu compania ЗАО «Молдавская ГРЭС», care a intrat în vigoare începând cu 5 iunie 2017", comunică Energocom.

Întreprinderea mai precizează că ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 și garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse în proporție de 30 la sută din SEU Ucraina și 70 la sută de la Centrala de la Cuciurgan.

Acest lucru va permite consumatorilor Republicii Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase și sigure condiții de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală.

Отключение электричества в доме - Sputnik Moldova
Accidente
Fenomen alarmant: locuitorii Capitalei riscă să rămână fără energie electrică

Amintim că, la 31 martie curent, în urma examinării ofertelor primite de la SA "Energocom" și Centrala de la Cuciurgan, dar și a negocierilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova — ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, ÎS Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest, au semnat contracte cu SA "Energocom" privind procurarea de energie electrică în perioada 1 aprilie 2017 — 31 martie 2018.

Autoritățile au explicat atuncică oferta SA "Energocom" a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit — 50,2 USD pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus prețul de 58,5 USD pentru 1 MWh, diminuându-l în cea de-a doua până la 54,4 USD.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0