Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ucraina nu poate asigura Moldova cu energie electrică

© Sputnik / Miroslav RotariСергей Тофилат
Сергей Тофилат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Republica Moldova ar trebui să-și diversifice sursele de energie, consideră experții
Expert: Ucraina nu poate asigura Moldova cu energie electrică

Economistul Sergiu Tofilat a declarat în cadrul unei emisiuni realizată în studioul Sputnik Moldova "că Republica Moldova trebuie să-și diversifice sursele de energie deoarece, din cauza datoriei față de Gazprom, ne putem trezi peste noapte că va fi sistată livrarea gazului rusesc către țara noastră. Pe de altă parte, în Ucraina este un conflict armat, din această cauză nu există siguranță că Ucraina poate asigura în totalitate necesitățile energetice ale Republicii Moldova”.

Expertul susține că diferența dintre prețul pentru energia electrică propus Republicii Moldova de către Ucraina și prețul la care achiziționăm actualmente de la centrala electrică de la Cuciurgan ar fi de doar 2$. ”De aceea nu ar fi o problemă să prelungim contractul." Doar că, spune Tofilat, există o schemă care avantajează economic partea stângă a Nistrului și dezavantajează partea dreaptă. Mai exact, regiunea transnistreană primește gaz natural de la Moldova gaz, pe care nu-l plătește, și îl livrează centralei de la Cuciurgan care ulterior produce energie electrică din el. În acest mod, datoria Moldovagaz față de Gazprom crește de la an la an. Expertul a mai adăugat că autoritățile de la Chișinău încurajează astfel separatismul și pune pe umerii cetățenilor din dreapta Nistrului încă o datorie.

Autor: Cristina Bumbu-Dănuță

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0