Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine-i va lua locul lui Chirtoacă la Primărie

© Sputnik / Miroslav RotariПримария Кишинев
Примария Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Legea nu stipulează exact cine trebuie să dețină interimatul funcției de primar, însă numărul celor care s-ar putea instala, fie și provizoriu, în fotoliul lui Chirtoacă este destul de mare

CHIȘINĂU, 26 mai — Sputnik. După ce primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost reținut, ieri, în dosarul parcărilor cu plată, întrebarea este cine va îndeplini atribuțiile acestuia. Adică, cine va gestiona treburile orașului pe perioada în care acesta va fi cercetat sau, în cazul în care va fi condamnat, până la alegerea unui nou primar.

Ce prevede buchia legii?

Aceste aspecte sunt specificate în articolele 33 și 34 din Legea privind administrația publică locală.

Astfel, în cazul în care primarul "a fost deferit justiţiei pentru săvîrşirea unei infracţiuni, primarul poate fi suspendat din funcţie pînă la soluţionarea definitivă a cauzei". Legea precizează totodată că nu este admisă organizarea de noi alegeri pentru funcţia de primar pe întreaga durată a suspendării.

Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Bate vântul la Primărie, nu a schimbare, ci a pustiu

Decizia privind suspendarea primarului poate fi luată doar de către instanţa de judecată, în condiţiile legii.

În cazul în care acesta a fost achitat sau dosarul său penal a fost clasat, cu excepţia cazurilor de amnistie, primarul suspendat din funcţie are dreptul la repararea prejudiciului cauzat. Primarul este restabilit în funcţie pentru perioada până la expirarea mandatului său.

Aceleași prevederi legale sunt aplicate şi viceprimarilor.

Dorin Chirtoacă este ca și arestat. Când urmează Mihai Ghimpu>>>

În cazul suspendării din funcţie a primarului, interimatul urmează să fie asigură de drept de către un viceprimar. Dacă însă nici ei nu-și pot asuma aceste obligații, fie că refuză, fie că sunt și ei suspendaţi din funcţie "consiliul local împuternicește, în termen de cinci zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului".

Cum stau lucrurile la moment?

Din motive clare, Dorin Chirtoacă nu-și poate exercita acum atribuțiile de primar. Acesta a fost reținut, joi, în dosarul parcărilor cu plată, fiind bănuit de trafic de influență, și se află la moment în izolatorul CNA.

Задержание Дорина Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procurorii vor cere mandat de arest pe numele lui Dorin Chirtoacă

Dacă instanța va decide suspendarea primarului din funcție, nici unul dintre adjuncții lui Chirtoacă nu vor putea prelua interimatul funcției. Și asta pentru că, acum o lună, viceprimarul Nistor Grozavu a fost reținut și el, tot în dosarul parcărilor. Un alt adjunct al lui Chirtoacă, Vlad Coteț, a fost reținut acum un an, însă în alt dosar.

Prin urmare, dacă instanța va decide că primarul este bun de suspendat, Consiliul Municipal va trebui să decidă, în timp de cinci zile, cine va fi primarul interimar. Însă legea nu precizează dintre cine urmează să fie ales acesta. Dintre consilierii municipali, dintre conducătorii întreprinderilor municipale sau din cadrul aparatului Primăriei. Sau poate că, în acest condiții, primar interimar al Capitalei poate deveni orice locuitor al Capitalei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0