Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorii vor cere mandat de arest pe numele lui Dorin Chirtoacă

© Sputnik / Miroslav RotariЗадержание Дорина Киртоакэ
Задержание Дорина Киртоакэ - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul Dorin Chirtoacă ar putea ajunge într-o celulă a Penitenciarului 13, dacă magistrații vor da curs solicitării procurorilor

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Procurorii anticorupție vor cere mandat de arest pe numele primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, reținut în ajun într-un dosar de corupție.

Procurorul șef anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Sputnik că Dorin Chirtoacă a fost interogat în dimineața acestei zile, în calitate de bănuit.

”Lucrăm. Dacă vom reuși, vom merge astăzi cu demersul la judecătorie unde vom cere mandat de arest pe numele lui Dorin Chirtoacă. Astăzi, la ora 11.00. a început interogatoriul”, a declarat procurorul.

Задержание Дорина Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă, reținut în dosarul parcărilor. Urma să primească un bonus de 13%
 

Primarul municipiului Chişinău, liberalul Dorin Chirtoacă, a fost reţinut aseară de procurorii anticorupţie şi CNA, în dosarul parcărilor cu plată. Chirtoacă este bănuit de trafic de influenţă.

”În urma audierilor efectuate de procurori şi administrării materialului probator s-a constat că edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal. Asta chiar dacă Legea cu privire la parteneriatul public-privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi, doar după aceasta, proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău”, precizează CNA. 

Totodată, contrar legislaţiei în vigoare şi urmărind un scop infracţional, primarul municipiului Chişinău a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chişinău şi nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH. La rândul său, această companie ar fi devenit câştigătoare în urma unor acţiuni concertate dintre responsabili din Primăria Capitalei, agenţi economici şi omul de afaceri care gestiona din umbră EME PARKLEITSYSTEM GmbH.  

Astfel, pe parcursul anchetei, au fost documentate mai multe întâlniri dintre gestionarul din umbră al companiei câştigătoare şi şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţii a Primăriei — întâlniri în cadrul cărora a fost discutată schema de trucare a licitaţiei, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar şi un „bonus” pentru serviciile prestate. 

În cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în urma înţelegerii prealabile dintre omul de afaceri şi şeful Direcţiei transport public, ultimul având rolul de intermediar dintre businessman şi primar, responsabilul de la Primărie este sfătuit să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26 la sută. 

Percheziții la administrația de stat a drumurilor - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ofițerii CNA desfășoară percheziții în biroul primarului Dorin Chirtoacă

”Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei era acea mulţumire pentru semnarea contractului de parteneriat public privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie”, anunță CNA.

După ce compania din Cipru devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH, primarul a dat indicaţii pentru deschiderea ofertelor şi iniţierea licitaţiei, iar compania numită devine câştigătoare. De asemenea, la indicaţiile primarului, viceprimarul semnează contractul, iar ulterior edilul dă aviz pozitiv pentru începerea lucrărilor de proiectare.

Astfel, prin acţiunile sale, primarul ar fi comis trafic de influenţă, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.

În acest dosar au mai fost reținute şapte persoane. Este vorba despre viceprimarul municipiului Chişinău, şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar şi un om de afaceri. O parte dintre învinuiţi se află în arest la domiciliu, iar alţii în izolatorul CNA. Aceştia au furnizat informaţii relevante anchetei, fapt care a condus la identificarea schemei şi beneficiarilor acesteia.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0