Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liderii UE, pregătiți să depășească tensiunile cu Rusia

© AP Photo / Petros KaradjiasCyprus President Nicos Anastasiades waves
Cyprus President Nicos Anastasiades waves - Sputnik Moldova
Abonare
Liderii UE depun eforturi pentru a depăși rupturile existente în relațiile cu Rusia, a declarat președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, pentru Sputnik.

CHIȘINĂU, 26 mai — Sputnik. Liderii Uniunii Europene depun eforturi pentru a depăși rupturile existente în relațiile cu Rusia, care s-au deteriorat în urma crizei din Ucraina și au început să revină la un dialog cu Moscova, a declarat președintele Nicos Anastasiades, potrivit Sputnik International.

Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Rusia
Trump a declarat că vrea să se împace cu Putin și Rusia

"Cred că sunt eforturi pentru a vedea cum să depășim problemele create după criza din Crimeea. Vreau doar să menționez că premierul rus Dmitri Medvedev se va întâlni cu noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, prim-ministrul Gentiloni a vizitat recent Moscova, iar în trecut cancelarul german Angela Merkel a vizitat Rusia. Sunt semne că toți încearcă să vadă cum pot să normalizeze relațiile cu Federația Rusă", a declarat Anastasiades.

Nicosia, în calitate de membru al Uniunii Europene, îndeamnă țările să se angajeze într-un dialog mai activ cu Moscova, deoarece părțile împărtășesc o serie de preocupări reciproce, a adăugat președintele cipriot.

"Am insistat ca UE să mențină deschise canalele de comunicare cu Rusia, deoarece trebuie să ne angajăm în multe probleme de interes reciproc și în rezolvarea multor provocări globale", a menționat Anastasiades.

George Soros - Sputnik Moldova
George Soros primeşte o nouă lovitură în Europa

Cipru dezvoltă legături cu Moscova, în ciuda sancțiunilor Uniunii Europene, a subliniat liderul țării.

"Permiteți-mi să spun că în februarie 2015 am fost primul lider european care a vizitat Moscova și apoi am fost singurul șef de stat care a participat la sărbătorile Zilei Victoriei pe 9 mai după ce au fost impuse sancțiunile", a spus Anastasiades.

Mai mult decât atât, președintele Nicos Anastasiades a spus pentru Sputnik că i-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin și pe prim-ministrul Dmitri Medvedev în Cipru și, dacă nu și-au găsit timp în programul lor, atunci ar dori să viziteze el Rusia.

Între timp, investițiile făcute de oameni de afaceri ruși într-o varietate de sectoare ale economiei Ciprului contribuie în mod semnificativ la procesul de creștere economică din țară, a declarat președintele Nicos Anastasiades pentru Sputnik.

"Cel mai important lucru este faptul că oamenii de afaceri ruși investesc în Cipru. Avem relații strânse cu acești oameni de afaceri, iar ceea ce este foarte important este faptul că ei au contribuit într-adevăr la creștere, mai ales încrederea pe care au demonstrat-o după criza 2013. A fost cel mai important pentru a depăși multe dintre problemele noastre, încrederea pe care au arătat-o băncilor, încrederea pe care au demonstrat-o guvernului… au fost cele mai pozitive evoluții care ne-au dus la creștere", a spus Anastasiades.

Președintele cipriot a subliniat că Rusia este cel de-al doilea cel mai mare partener al Ciprului în sectorul turismului, iar Nicosia se bucură de legături excelente și foarte strânse atât cu guvernul rus, cât și cu întreprinderile. În prezent, guvernul cipriot depune eforturi pentru a atrage mai multe investiții și din alte țări, potrivit lui Anastasiades.

Президент РФ Владимир Путин на военном параде в честь 72-й годовщины Победы в ВОВ - Sputnik Moldova
Putin a anunțat că Rusia va participa la noul proiect global inițiat de China

"În acest moment, atragerea investițiilor străine în sectoarele productive ale economiei noastre este prioritatea cea mai importantă. Aceste investiții vor stimula activitatea economică, vor crea locuri de muncă și vor contribui la reducerea șomajului. Turismul, proiectele de dezvoltare a educației, sănătatea, cercetarea și inovarea, toate aceste sectoare oferă oportunități de creștere", a menționat președintele.

Legăturile economice dintre Rusia și Cipru se dezvoltă în ciuda sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei față de presupusa implicare a acesteia din urmă în criza ucraineană. Nicosia a vorbit în repetate rânduri împotriva sancțiunilor, deoarece astfel de măsuri restrictive au un impact negativ asupra economiei țării. Ultima dată când Anastasiades a vizitat Moscova a fost în februarie 2015.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0