Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste proastă pentru moldoveni: Cutremurele din Vrancea nu mai pot fi prezise

© Sputnik / Miroslav Rotariземлетрясения
землетрясения - Sputnik Moldova
Abonare
Știți ce înseamnă cutremure croșetate? Sunt exact acele cutremure care au loc în ultima perioadă în Vrancea și care ne scutură și pe noi, cei din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Nicio zi fără cutremur, chiar și astăzi a avut loc unul. La ora 11:27, a avut loc unul în Zona Seismică Vrancea (județul Vrancea, România). Cutremurul a avut o magnitudine de 3.7 pe Richter și s-a produs la o adâncime de 125,6 km.

A strong earthquake with a magnitude of 6.0 struck late Saturday off San Antonio in the province of Zambales in the western Philippines, local seismologists said. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un cutremur puternic a zguduit România vineri seara. Resimțit în Moldova

Seismologii din România atrag atenția supra faptului că, în ultimele zile, în România s-au înregistrat mai multe seisme la adâncimi diferite, în estul Carpaților de Curbură. Potrivit lor, faptul că se declanșează cutremure la adâncimi diferite în aproximativ același epicentru face din zona Vrancea un unicat în materie de seismologie. Totodată, acest comportament al scoarței terestre face imposibilă orice predicție din partea specialiștilor.

Potrivit libertatea.ro, Estul curburii Capaţilor a fost în ultimele şapte zile teatrul unei desfăşurări de mişcări tectonice cel puţin ciudate. După un seism cu magnitudinea de 3,8 grade, la adâncimea de 119 kilometri, înregistrat pe 13 mai, a urmat un cutremur cu magnitudinea de 2,2 grade, la 18,4 kilometri adâncime, pe 15 mai. Apoi, în data de 18 mai, a urmat o mişcare tectonică cu magnitudinea de 3,1 grade, la adâncimea de 129,1 kilometri, apoi una de 4,7 grade la 120,6 kilometri, pentru ca sâmbătă să avem din nou un cutremur de 3,4 grade la 68,2 kilometri adâncime.

Ce este cu aceste fluctuații de adâncime?— l-au întrebat jurnaliștii de la libertatea.ro pe directorul onorific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Măgurele, Gheorghe Mărmureanu.

„Zona Vrancea este unicat mondial în materie de seismologie. Avem aici, pe o suprafață restrânsă, focare de adâncime mare, peste care se suprapun focare de adâncime mică. Acest aspect, împreună cu valorile acceleraţiilor care cresc dinspre epicentru către Chişinău şi Bucureşti dau mari bătăi de cap specialiştilor în privinţa oricărei predicţii pentru Vrancea", a explicat Gheorghe Mărmureanu.

Seismograph - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cutremurele care au zguduit Moldova. Vezi statistica celor mai mari seisme

Despre ce este vorba? Cutremurele de suprafaţă se produc în crusta Pământului, până la 60 km adâncime. Aceste cutremure crustale au potențial distructiv, adică pot provoca pagube foarte mari în imediata apropiere a epicentrului — nu mai departe.

Cutremurele de mare adâncime se produc mai jos de crusta Pământului, până la 300 de km adâncime, şi pot cauza pagube mai însemnate la distanţe mari epicentrale.

În România, cutremurele de adâncime se produc exclusiv în zona Vrancea. Cele de suprafaţă au focarele dispuse în peste 10 zone ale României şi au o periodicitate de reactivare de peste 50 de ani. În anul 2012, de exemplu, s-a reactivat falia Vidraru-Snagov-Shabla (Bulgaria), care produce seisme de suprafaţa până în Marea Neagră. Pe 7 şi 8 mai 2017 am avut două asemenea cutremure în platforma continentală, cu magnitudinea de 3,9 şi 3,6 grade, la adâncimea de 7, respectiv 5 kilometri.

землетрясения - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Seismolog: cutremurele dese de 5 grade pregătesc un seism devastator

Iată însă că au început să apară cutremure de suprafaţă inclusiv în epicentrele unde până nu demult aveam doar cutremure de adâncime. În acest context, specialiştii sunt puşi acum în mare încurcătură.

În general, speciliştii geologi şi seismologi spun că un cutremur cu magnitudinea peste 7 grade este de aşteptat oricând în România. Victor Mocanu, decanul Facultăţii de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti, consideră că următorul seism major nu va depăşi 7,6 grade. Menţionăm că ultimul cutremur puternic, cel din 4 martie 1977, a avut magnitudinea de 7,2 grade şi a produs în România1.570 de victime. Impactul lui asupra localităților din Republica Moldova, care pe atunci era parte a Uniunii Sovietice, a fost mult mai mic.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0