Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Seismolog: cutremurele dese de 5 grade pregătesc un seism devastator

© Sputnik / Miroslav Rotariземлетрясения
землетрясения - Sputnik Moldova
Abonare
Experţii Centrului de Seismologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei nu exclud posibilitatea unui cutremur puternic în republică în următorii şapte ani.

CHIŞINĂU, 28 dec — Sputnik. Principalul seismolog moldovean, Şeful centrului de Seismologie, Ion Ilieş, consideră că ne aflăm în perioada premergătoare unui cutremur puternic.

Ca argument, omul de ştiinţă face referire la analiza activităţii seismologice dinaintea cutremurelor distrugătoare în regiunea noastră.  

„De regulă, asemenea cutremure, precum cel care a avut loc în noaptea din 24 spre 25 septembrie, au loc o dată în 5-6 ani, însă în ultimul timp se întâlnesc mai des. În ultimii trei ani au avut loc trei cutremure în Vrancea. În baza analizei celor mai puternice cutremure care s-au produs în regiunea noastră se întâmpla ca înainte de un cutremur puternic să fie înregistrate o serie de cutremure, de amplitudinea ultimului, adică cu magnitudinea de 5-6 puncte pe scara Richter", declara acum două luni pentru Sputnik, Ion Ilieș.

Seismograph - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un nou cutremur a zguduit în această noapte Moldova

Ilieș a amintit de cutremurul puternic din anul 1940, care a fost precedat de câteva ordinare. Conform aceluiaşi scenariu se înregistrează şi în ultimii ani activitatea seismică, ceea ce, potrivit seismologului, poate indica asupra unei activităţi mult mai intense a focarului.

„Înainte de cutremurul din 1940 s-au produs, de asemenea, câteva cutremure ordinare. Adică, în acest sens este greu de prognozat ce se va întâmpla. Însă odată ce au avut loc trei cutremure, este foarte probabil ca să fim în faza premergătoare unui cutremur puternic", a spus Ilieş.

Expertul a enunţat două perioade posibile când s-ar putea produce cutremure puternice.

„Sunt câteva modele elaborate de seismologii români. Potrivit calculelor pentru o perioadă lungă, cutremurul poate avea loc după anul 2040. Însă potrivit altor prognoze, ar putea avea loc şi în perioada anilor 2022-2023. Sunt şi asemenea prognoze", a declarat savantul.

Potrivit lui Ion Ilieş, sunt şi alte scenarii de evoluţie a activităţii seismologice în regiune, însă oamenii de ştiinţă nu pot spune cu precizie cum vor evolua.

 

Fluxul de știri
0