Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pavel Filip: Guvernul nu va demisiona

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPavel Filip
Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
În total, după reformarea Guvernului vot fi lichidate 700 de funcții, dintre care 335 în prezent sunt funcții vacante

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Reforma Guvernului va fi făcută în câteva etape. Prima va include adoptarea unei noi Legi a Guvernului, iar în a doua – premierul va merge în Parlament și va propune noua structură și componență a Guvernului. Informația a fost prezentată, marți, în cadrul unei mese rotunde la Guvern de către premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

”Această lege nu duce la instalarea unui nou Guvern. Vom avea un Guvern mai suplu, unde unele instituții nu vor fi, iar altele vor prelua atribuțiile instituțiilor ce vor fi lichidate”, a declarat primul-ministru.

Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Toți viceminiștrii din Guvernul Republicii Moldova vor fi demiși

Filip a menționat că în noul Guvern vor dispărea funcțiile de viceministru. Aceștia vor fi înlocuiți de secretarii de stat. 

”Este un element cheie, secretarii de stat nu se schimbă odată cu schimbarea Guvernului, ei sunt purtători de memorie instituțională”, a precizat șeful Executivului. 

În total, după reformarea Guvernului vot fi lichidate 700 de funcții, dintre care 335 în prezent sunt funcții vacante.

”Numărul de funcționari va fi redus. 700 de persoane vor fi disponibilizate, dintre care 335 sunt în prezent funcții vacante”, a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

Astfel, va fi redus 30 la sută din personalul Guvernului Republicii Moldova.

Dacă Guvernul va fi reformat până la finele anului, atunci se va face o economie la buget de 10 milioane de lei.

Executivul a publicat deja spre dezbateri publice proiectul de Lege cu privire la Guvern. Potrivit documentului, acesta este alcătuit din Prim-ministru, prim-viceprim-ministru, viceprim-miniștri, miniștri și alți membri stabiliți prin lege organică.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Începe lichidarea ministerelor din Guvernul țării. Iată pașii ce vor fi urmați

Premierul Pavel Filip a precizat că în proiect nu a fost specificat numărul ministerelor, pentru a nu schimba de fiecare dată legea atunci când Guvernul va fi reformat.

Până la sfârșitul anului, din cele 16 ministere câte sunt în prezent în Guvernul Republicii Moldova vor rămâne doar nouă, dintre care patru vor fi de bază: Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

De asemenea, din Guvern vor face parte Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și Ministerul Apărării.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0