Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Începe lichidarea ministerelor din Guvernul țării. Iată pașii ce vor fi urmați

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
După ce va fi votată o nouă Lege a Guvernului, unele ministere vor fi lichidate, miniștrii demiși și numiți alți miniștri în ministerele nou create

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a anunțat săptămâna aceasta despre reformarea ”la sânge” a Guvernului Republicii Moldova, care presupune lichidarea a șapte ministere și a mai multor agenții de stat.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Politică
Plahotniuc taie în carne vie: în Moldova rămân numai 9 ministere

”Din 16 ministere vor rămâne doar 9 ministere. Va scădea și numărul agențiilor de stat, care vor fi comasate”, a declarat Plahotniuc. 

Potrivit liderului democraților, scopul acestei reforme constă în eficientizarea și dinamizarea activității Guvernului, dar și în reducerea corupției și birocrației în structurile guvernamentale și economisirea banilor publici.   

”Am insistat să terminăm cu partajările politice a funcțiilor în Guvern și în alte instituții. Această metodă, chiar dacă o regăsim în unele state europene, nu este bună și nu a funcționat bine în Republica Moldova”, a notat Plahotniuc, care a adăugat că această reformă este una grea și deloc simplă. 

”Cei pe care îi numim în funcții trebuie să fie profesioniști în domeniu. Urmează să găsim consens în coaliție. Aici nu e loc de compromisuri, ori reformăm guvernul, ori nu facem nimic”, a declarat liderul PD. 

Potrivit lui Plahotniuc, procesul de lichidare a ministerelor va începe, cel mai probabil, săptămânile următoare.

Pentru început, Guvernul va prezenta în Parlament un proiect de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la Guvern. Documentul urmează să fie adoptat cu majoritatea simplă a deputaților.

Reforma nu presupune demisia Guvernului, ci remanieri guvernamentale, adică demiterea și numirea miniștrilor în noile ministere. 

După implementarea reformei, Guvernul Republicii Moldova va arăta așa:
Primul-ministru;

Trei vicepremieri 

Ministerul Economiei și Infrastructurii 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene 

Ministerul Finanțelor 

MAI

Ministerul Justiției

Ministerul Apărării 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării 

Ministerul Sănătății și Protecției Sociale  

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0