Formațiunea condusă de incoruptibilul Mihai Gimpu traversează la moment o perioadă mai puțin favorabilă. Mai mulți înalți funcționari instalați în funcții de liberali, fie pe la Primăria capitalei condusă de nepotul Dorin, fie pe la ministere și alte instituții de stat, au cam fost vizitați în ultima perioadă de CNA și procurorii Anticorupție.
Unii dintre acești funcționari au fost reținuți, inclusiv ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc, fiind învinuiți de corupție, de organizarea unor scheme infracționale și deturnarea de fonduri europene, dobândind astfel mijloace financiare în proporții deosebit de mari.
Se pare însă că și amicii PL din țara vecină sunt obișnuiți să folosească banii publici după bunul plac. Cel puțin despre asta scrie presa din România.
Dar mai întâi să explicăm despre ce prieteni este vorba. Cu mai bine de trei luni în urmă, Sputnik scria că floarea liberală din Moldova şi-a luat un moment de răgaz şi se „reface" la Slănic Moldova.
Despre această escapadă a "oaspeților de seamă din Republica Moldova" am putut afla din imaginile și comentariile postate pe facebook de către fostul primar al localității, Andrei Șerban.
"Delegația din Republica Moldova i-a avut alături astăzi şi pe onorabilii domni Dorin Chirtoacă — Primarul Municipiului Chişinău şi Viceministrul Apărării Gheorghe Galbura. Slănic-Moldova şi Hotelul Perla**** sunt o importantă punte de legătură pentru relația de bună prietenie cu frații noştri de peste Prut", scria acesta la data respectivă.
Membrii delegaţiei au fost aleşi tot unul şi unul, numai persoane cu funcţii importante în conducerea ţării. Aşa cum menţiona în mesajul său Andrei Şerban, dar şi din ceea ce am putut vedea din fotografii, şeful liberalilor Mihai Ghimpu a fost însoţit de Ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc, preşedintele Curţii de Conturi, Veaceslav Untilă, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, şeful de la CFM, Iurie Topală, viceministrul Apărării Gheorghe Galbura şi alţii.
Iată însă că presa de peste Prut scrie că stațiunea Slănic Moldova a fost aproape ștearsă de pe harta atracțiilor turistice din România, iar respectivul prieten al liberalilor moldoveni nu ar fi străin de ruinarea acesteia. Acesta este "arătat cu degetul" pentru numeroasele ordine de executare silită care vin acum peste autorități. Pe lângă sumele restante provenite din diversele inginerii financiare făcute în timpul celor 12 ani de mandat ca primar, administrația locală a stațiunii băcăuane mai are de recuperat arierate de peste 2.000.000 de lei, de la trei firme controlate prin interpuși tot de fostul primar.
"Lacătele de pe ușile celor mai importante unități de cazare mărturisesc totul despre modul în care acest obiectiv turistic, emblematic în anii comunismului, a fost devalizat ani de-a rândul și chiar aruncat în niște hățișuri financiare, din care se mai văd doar datoriile fabuloase pe care autoritățile locale actuale trebuie să le acopere", scrie cotidianul.ro.
Publicația mai menționează că pesedistul Andrei Șerban este supranumit și „Mazăre de Moldova", datorită asemănării fizice izbitoare cu fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre.
Potrivit sursei, fostul edil șef ar fi folosit banii publici după bunul plac, pentru diverse proiecte de-a dreptul fantasmagorice, în urma cărora au rămas datorii de peste 10 milioane de lei. Iar actualul primar al localității încearcă să găsească soluții pentru a evita falimentul stațiunii, care la moment pare foarte probabil.
Astfel, Perla Turism, Perla Moldovei și Perla Construct sunt firmele care nu și-au mai achitat dările de multă vreme, cumulând restanțe de 2.460.349 de lei, scrie Cotidianul, menționând că este vorba de societăți conduse din umbră de către Andrei Șerban, la adăpostul unor interpuși.
Stațiunea Slănic Moldova a fost una din perlele turismului românesc, datorită apelor minerale cu efecte terapeutice, descoperite la începutul secolului XIX. Ulterior acestei descoperiri, încet-încet, în jurul izvoarelor s-a dezvoltat o întreagă industrie turistică, acumulând un patrimoniu format din numeroase vile și hoteluri. Preluarea „la pachet" a majorității hotelurilor și vilelor, dar și prăbușirea stațiunii, a generat exodul unei părți masive a populației rămase fără locuri de muncă.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|