Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Potop în Moldova. Salvatorii scot oamenii de sub ape

© AFP 2022 / Josh EdelsonНаводнение в Калифорнии
Наводнение в Калифорнии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pe parcursul nopții în localitățile din raioanele Cimișlia și Anenii Noi au fost antrenați la pomparea apei peste 30 de salvatori cu 8 motopompe.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Conform  datelor operative prezentate de Serviciul Situații Excepționale, la ora 7.00, duminică, din cauza vântului și ploilor abundente fără curent electric rămân parțial 8 localități din 5 raioane ale țării. 

Fără energie sunt satele din raioanele Nisporeni, Strășeni, Anenii Noi, Căușeni, Traclia și UTA Găgăuzia. 

Drum inundat - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Autobuze cu pasageri și mașini, blocate de inundații. Salvatorii sunt în alertă

Pe parcursul nopții în localitățile din raioanele Cimișlia și Anenii Noi au fost antrenați la pomparea apei peste 30 de salvatori cu 8 motopompe. Salvatorii au pompat apa din 32 de gospodării din orașul Cimișlia și 9 curți și beciuri din localitatea Țânțăreni raionul Anenii Noi. 

În localitatea Puhoi raionul Ialoveni, nivelul apei în iazul din preajma localității a crescut cu circa 2 m, însă apele urmează să meargă în descreștere după scurgerea intensivă în pantă. 

Patru persoane inclusiv un minor au fost evacuate de pompieri din 2 mijloace de transport din localitatea Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău. În localitatea Bulboaca, două persoane inclusiv un minor au fost salvate  de pompieri dintr-un autoturism blocat în viitură.

Наводнение. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă: un sat din raionul Ialoveni a fost inundat – VIDEO

Alte două solicitări au fost înregistrate în municipiul Chișinău. 

Pe parcursul zilei de astăzi comisiile pentru situații excepționale vor estima prejudiciile, iar salvatorii vor interveni la necesitate.

Meteorologii au emis o nouă avertizare în Moldova. Este vorba despre riscul sporit de inundații. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, din cauza ploilor torențiale nivelul apei în bazinele acvatice ar putea crește cu un metru. Astfel, apare riscul revărsării apei peste maluri.  

Hidrologii prognozează formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de inundaţii locale. Agenţii economici,  în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, sunt avertizaţi să atragă atenţia la starea barajelor. 

Meteorologii au emis un cod galben de averse, descărcări electrice, grindină și vijelie. Avertizarea va fi valabilă pe întreg teritoriul țării până în seara zilei de 14 mai. Pe alocuri, se prognozează precipitații de până la 40 de litri pe metrul pătrat. Vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, izolat cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0