Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comisia de la Veneția și sistemul electoral din Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri în Republica Moldova
Alegeri în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului, Igor Dodon, președintele Legislativului, Andrian Candu, dar și reprezentanții fracțiunilor parlamentare și-au prezentat punctul de vedere privind sistemul electoral din Republica Moldova în fața reprezentanților Comisiei de la Veneția.

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. Demnitarii de la Chișinău s-au întâlnit cu delegația Comisiei de la Veneția pentru consultări privind proiectul modificării sistemului electoral din Republica Moldova.

Anterior, reprezentanții Partidului Democrat au propus modificarea Codul Electoral și trecerea la sistemul de vot uninominal. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat că este necesar să se treacă la sistemul electoral mixt care presupune alegerea pe liste de partid a jumătate din numărul deputaților, iar cealaltă jumătate să fie aleasă pe circumscripții electorale uninominale. Săptămâna trecută, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură comasarea celor două proiecte de lege elaborate de democrați și socialiști cu privire la amendarea Codului Electoral al Republicii Moldova.

Întrevederea șefului statului și a președintelui Parlamentului cu reprezentanții Comisiei de la Veneția

Șeful statului, Igor Dodon, a comunicat joi pe pagina sa de Facebook că, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, domnia sa a confirmat că pledează împotriva implementării sistemului de vot uninominal.

„Am subliniat că sunt pentru introducerea unui sistem electoral mixt și împotriva celui uninominal. Când va decide care variantă va fi pusă la vot, Parlamentul va trebui să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția. În caz contrar, aprobarea și promulgarea proiectului de către președinte vor fi problematice", a scris Dodon.

La rândul său, Candu a scris pe Facebook că a discutat cu membrii delegației detaliile tehnice și juridice ale proiectului de modificare a Codului Electoral. El a vorbit despre modelul formării circumscripțiilor electorale, participarea diasporei la alegeri, reprezentarea cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului în organul legislativ, pragul electoral pentru partidele care acced în Parlament, precum și alte aspecte.

Potrivit lui Candu, Comisia de la Veneția urmează să-și prezinte recomandările în luna iunie.

Ce au spus deputații

La finalul întâlnirii cu experții Comisiei de la Veneția, deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că pe ordinea de zi sunt două chestiuni: menținerea actualului sistem electoral și trecerea la sistemul electoral mixt.

„În cazul în care Comisia de la Veneția nu va acorda un aviz pozitiv sistemului electoral mixt, noi nu vom vota pentru acest proiect de lege în lectura a doua. Și în perspectivă va rămâne sistemul electoral proporțional", a declarat Bolea în fața jurnaliștilor.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce sistem electoral este mai bun pentru Moldova: ce spune Andrian Candu
European Union flags - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Comisia de la Veneția a înaintat trei condiții Chișinăului

Proiectul cu privire la sistemul de vot uninominal a fost adus la cunoștința Comisiei de la Veneția de către democrați. Deputatul PDM Sergiu Sârbu a declarat că specialiștilor în dreptul constituțional sosiți de peste hotare le-au fost prezentate listele cu semnături întru susținerea votului uninominal. La rândul său, PLDM i-a rugat pe experți să nu se grăbească în privința concluziilor.

Liberal-democratul Tudor Deliu a spus că la ultima ședință a Parlamentului Republicii Moldova cele două proiecte privind modificarea sistemului electoral au fost comasate și deocamdată nu se știe care va fi produsul final. Deputatul a menționat că rugămintea colegilor săi a fost ca să fie pusă în dezbatere anume versiunea finală a acestui proiect de lege.

Deliu a adăugat că sistemul electoral propus este acceptabil, însă nu corespunde condițiilor politice și social-economice în care se află Republica Moldova.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, nu a răspuns clar la întrebarea dacă partidul său va susține în lectura a doua proiectul de lege privind sistemul electoral mixt, spunând că liberalii nu se pot pronunța, deoarece nu cunosc ce reprezintă acest proiect.

Conform legislației în vigoare, alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova sunt organizate în cadrul unei circumscripții electorate naționale, cei 101 deputați fiind aleși pe liste de partid. Anterior, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, și liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, au declarat că alegerile parlamentare din 2018 vor avea loc în baza sistemului electoral mixt, după care cetățenii își vor da seama de avantajele sistemului uninominal. Totodată el a spus că până la alegerile din 2022 urmează ca alegerile să fie desfășurate doar pe circumscripții uninominale. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0