Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisia de la Veneția a înaintat trei condiții Chișinăului

© SputnikEuropean Union flags
European Union flags - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău, și-a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, opinia privind amendarea Constituției și a Codului Electoral

CHIȘINĂU, 1 mar – Sputnik. Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită la Chișinău, a declarat că ”democrația niciodată nu este perfectă și întotdeauna este loc de mai bine”.

Declarația a fost făcută în contextul discuțiilor privind modificarea Constituției și a schimbării sistemului electoral din Moldova.

”Parlamentul Moldovei are în față acum două provocări: inițiativele de modificare a Constituției, care se referă la dizolvarea Parlamentului, și cele care se referă la modificarea Codului Electoral. Suntem la dispoziția autorităților Republicii Moldova pentru a o ajuta în soluționarea acestor două probleme și pentru a împărtăși experiența astfel încât să fie găsite soluții potrivite”, a declarat Gianni Buquicchio.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce sistem electoral este mai bun pentru Moldova: ce spune Andrian Candu

Președintele Comisiei de la Veneția susține că trebuie să se țină cont de echilibrarea puterilor atunci când se vorbește despre inițiativele de dizolvare a Parlamentului. 

”Suntem dispuși să lucrăm și cu Președinția, și cu Parlamentul, și cu Guvernul pentru a identifica soluții”, a precizat oficialul european. 

Potrivit lui Buquicchio, Comisia de la Veneția nu se va implica în ceea ce ține de sistemul electoral care va fi impementat în Moldova, ci doar va împărtăși din experiența sa. 

”Pentru aceasta avem trei condiții: orice modificare la legislația electorală trebuie să fie efectuată cu cel puțin un an înainte de scrutin, să existe un proces vast de discuții cu implicarea autorităților, partidelor și reprezentanții societății civile și a treia condiție este ca reforma electorală să fie adoptată în cadrul celui mai larg consens politic”, a declarat Gianni Buquicchio.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0