Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce sistem electoral este mai bun pentru Moldova: ce spune Andrian Candu

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Abonare
Legislația electorală a Republicii Moldova va suporta modificări majore: un grup de lucru format din deputați și experți va elabora și propune noi modificări la Codul și legislația electorală.

CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat, miercuri, că în Parlament va fi creat un grup de lucru care se va ocupa de îmbunătățirea sistemului electoral din Moldova.

Grupul va fi format din deputați din toate fracțiunile parlamentare, cu participarea societății civile și partenerilor de dezvoltare. Acesta va analiza propunerile de îmbunătățire a legislației electorale, ținând cont de recomandările Curții Constituționale, Comisiei de la Veneția, misiunilor de observatori internaționali de la Consiliul Europei, UE și OSCE, precum și de propunerile venite din partea societății civile.

Руссу Алина председателя Центральной избирательной комиссии ЦИК - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preşedintele CEC despre temeiul de anulare a alegerilor prezidenţiale în Moldova

Subiectul va fi discutat și cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care va veni săptămâna viitoare la Chișinău.

”Ultimele alegeri din Moldova au scos în evidență mai multe deficiențe în legislația electorală. Toate acestea trebuie discutate. Nu vom discuta despre un anumit sistem electoral: proporțional sau mixt. Se propune o dezbatere largă cu specialiștii și experții în domeniu despre îmbunătățirea legislației electorale”, a menționat președintele Parlamentului.

Candu a declarat că, personal, la această etapă nu poate să spună ce sistem electoral este cel mai bun pentru țara noastră.

”Să lăsăm experții care vor participa la dezbateri să se expună. Voi avea concluziile bine conturate după ce vom dezbate subiectul. Cu siguranță trebuie schimbat ceva, deoarece există carențe”, a spus spicherul.

Anterior, și președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că Republica Moldova are nevoie de un nou Cod Electoral. În opinia președintelui Înaltei Curți, actualul document este unul depășit și nu asigură participarea pe picior de egalitate la scrutin a tuturor candidaților.

Prima ședință a grupului de lucru ar putea să aibă loc în următoarele două săptămâni.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0