CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat un proiect de lege privind crearea fondurilor mutuale care are drept obiectiv acordarea de compensaţii financiare producătorilor agricoli afiliaţi, pentru pierderile economice cauzate de fenomenele climatice nefavorabile.
Potrivit legii, Fondul Mutual va fi o organizaţie necomercială înfiinţată, organizată şi care va funcţiona în conformitate cu Legea cu privire la asociaţiile obşteşti, cu derogările prevăzute de prezenta lege, care le permite membrilor acesteia să încheie o asigurare în vederea acordării de plăţi compensatorii pentru pierderile economice cauzate de fenomenele climatice nefavorabile.
Pentru a deveni membru al unui fond mutual trebuie să fie respectată o procedură birocratică și să achite o cotizație.
”Calitatea de membru se dobândeşte prin depunerea unei cereri de afiliere prin care producătorul agricol îşi exprimă acordul cu privire la statut şi îşi asumă obligaţia de plată a contribuţiei”, scrie în textul proiectului de Lege.
Totodată, cererea de afiliere urmează a fi aprobată de către organul executiv al fondului și în condițiile în care este îndeplinită condiţia de producător agricol activ.
Pentru a obţine sprijin din Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli, fondurile mutuale urmează să fie acreditate de Ministerul Agriculturii. Acreditarea va fi acordată pentru o perioadă de cinci ani, în cazul în care fondul mutual va respecta mai multe condiții, inclusiv va dispune de un plan de afaceri pentru o perioadă de cel puţin 3 ani, calculată de la data depunerii cererii de acreditare. Emiterea avizului de funcţionare este determinată de instituirea Comitetului executiv al fondului mutual în conformitate cu normele stabilite de Comisia Naţională a Pieţii Financiare, care va fi alcătuit din cinci persoane și va fi condus de un director general ales pe un termen ce nu va putea depăși patru ani.
”Compensaţiile financiare se plătesc de către fondul mutual direct membrilor care au înregistrat pierderi economice determinate de următoarele evenimente:
a) fenomene climatice nefavorabile;
b) bolile animalelor;
c) organismele dăunătoare plantelor şi măsurile aplicate în scopul eradicării şi prevenirii răspândirii acestora;
d) orice alte evenimente majore care conduc la o scădere drastică a veniturilor producătorilor agricoli”, scrie în textul documentului.
Potrivit proiectului, sursele compensaţiei financiare plătite de către fondul mutual pot fi chiar contribuţia financiară a membrilor, împrumuturi bancare contractate de fondurile mutuale sau sprijinul financiar acordat din Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli.
Însă pentru a obţine sprijinul financiar al Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, situațiile nefavorabile menţionate mai sus ”trebuie să fie recunoscute oficial”.
De menționat că proiectul de lege nu stipulează la ce sumă pot pretinde producătorii agricoli. De asemenea, Legislativul urmează să decidă și asupra termenului de intrare în vigoare a prezentului proiect, de la data publicării lui în Monitorul Oficial.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|