Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vești bune pentru proprietarii de terenuri cu destinație agricolă - Doc

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaУборка сои в Приморском крае
Уборка сои в Приморском крае - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Agriculturii a venit cu inițiativa de a introduce noi reglementări în Codul Funciar prin care se propune o nouă clasificare a terenurilor cu destinație agricolă, dar și ce construcții vor putea fi amplasa pe aceste terenuri

CHIȘINĂU, 6 mai — Sputnik. Ministerului Agriculturii a venit cu inițiativa de a elabora și aproba o nouă redacție a Codului Funciar al Republicii Moldova.

Сельский дом - Sputnik Moldova
Societate
Decizie fără precedent la Guvern: Soartă incertă pentru zeci de mii de moldoveni

Potrivit notei informative, semnate de viceministrul Iurie Ușurelu, este propusă o nouă clasificare a terenurilor cu destinație agricolă. De asemenea, urmează a fi reglementat ce construcții vor putea fi amplasate pe aceste terenuri.

Astfel, terenurile utilizate în activități agricole vor fi divizate în:

  • terenuri productive
  • terenuri neproductive
  • terenuri de calitate superioară și
  • terenuri amenajate.

Totodată, dacă proiectul va fi votat în Parlament, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor putea construi pe acestea depozite, frigidere destinate păstrării produselor agricole, fățări, ateliere de reparație și de păstrare a mecanismelor agricole, ferme zootehnice, inclusiv amenajările piscicole, iazurile antierozionale, drumuri care servesc activitățile agricole, instalațiile de desecare, de irigare, dar și structuri de primire turistice de tip pensiuni agroturistice fără schimbarea destinației terenurilor, în baza documentației de proiect aprobată și autorizației de construcție eliberată de autoritățile locale.

Legume - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce şanse are agricultura ecologică în Moldova

Ministerul Agriculturii speră că odată cu amplasarea pe terenurilor agricole a structurilor de primire turistică cu funcții de cazare și de servire a mesei, fără a fi necesară excluderea acestor terenuri din circuitul agricol, vor contribui la crearea de noi oportunități de angajare în mediul rural și de dezvoltare a turismului vitivinicol.

potrivit autorilor, turismul rural este o formă de turism desfășurată în mediul rural orientată spre utilizarea resurselor turistice locale (naturale, culturale, etc.) cunoașterea mediului rural, a obiceiurilor și tradițiilor locale, gospodăriilor țărănești și de fermier.

Documentul propus are menirea de a contribui la punerea în aplicare a Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014-2020.

Fluxul de știri
0