Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Piața sau magazinul: unde e mai avantajos să-ți faci cumpărăturile în Chișinău

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaПокупатели в торговом зале гипермаркета
Покупатели в торговом зале гипермаркета - Sputnik Moldova
Abonare
Comerț pe timp de criză: unde este mai avantajos să-ți faci cumpărăturile în Chișinău: la piață sau la supermarket?

CHIȘINĂU, 4 mai — Sputnik. Criza-i criză, însă cetățenii Republicii Moldova nu au început încă să-și reducă cheltuielile pentru produsele alimentare. Ba, potrivit statisticilor pe anul trecut, populația țării noastre chiar și-a majorat cheltuielile pentru alimentație. Piața, magazinul sau supermarketul… Abundența unităților comerciale din capitala Moldovei uneori te uimește: pe aceeași stradă pot exista și piață, și magazin de cartier, și supermarket. Doar fiecare marfă își are cumpărătorul său.

Unde este mai ieftin și mai convenabil?

Supermarket Ašan v Rostově na Donu - Sputnik Moldova
În Moldova prețurile au luat-o razna: ce mărfuri s-au mai scumpit

Dacă mai înainte procedeele de marketing erau aplicate doar pentru articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte, cele de sezon și specifice sărbătorilor, în prezent „boom„-ul reducerilor se extinde și asupra produselor alimentare. Spre deosebire de magazinele obișnuite unde, de regulă, nu ai posibilitatea să negociezi pentru a mai reduce din preț, acest lucru este posibil la piață și în hipermarketuri.

La piață, poți nu doar să faci cumpărături avantajoase, ci să mai ai și satisfacția tocmelii. Însă, chiar și cu anumite reduceri, cumpărătorul de la piață riscă deseori să fie în pierdere, deoarece acolo unii vânzătorii au năravul să înșele la cântar. De aceea trebuie să fii mereu cu ochii în patru. Totuși, orice comerciant de treabă își dă seama că, oferind un preț optimal o deservire decentă, poți chiar și în condiții de piață să îți faci o clientelă permanentă.

Cât despre supermarketuri și rețelele de magazine, acestea, pentru a-și atrage și păstra cumpărătorii, sunt obligați să organizeze diverse promoții. Unele unități comerciale dispun de un plan de reduceri pentru zilele de luni, iar altele chiar pentru fiecare zi a săptămânii. De exemplu, joi se fac reduceri la produsele din pește, iar vineri la toate tipurile de deserturi. Astfel, proprietarii rețelelor de magazine ademenesc cumpărătorii pentru a-i determina să rămână clienții lor permanenți.

Ce se cumpără?

Food fair in Rostov-on Don - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova prețurile la produsele alimentare cresc halucinant

Compania „Magenta Consulting" a realizat un studiu pentru a consta care unități comerciale sunt cele mai populare în Chișinău.

Potrivit datelor sondajului, locuitorii capitalei își fac cumpărăturile cel mai des în supermarketuri. Circa o treime din chișinăuieni se aprovizionează zilnic de la aceste unități.

Cele mai frecvente produse procurate la un supermarket:

1)      mâncare gătită;

2)      băuturi alcoolice;

3)      băuturi fără alcool;

4)      torturi, biscuiți și prăjituri;

5)      crupe și paste făinoase.

 Top cinci al produselor cumpărate de la piață

1)      fructe și legume proaspete;

2)      pește proaspăt;

3)      carne proaspătă;

4)      crupe și paste făinoase;

5)      ceai și cafea.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0