CHIȘINĂU, 11 mart — Sputnik. În luna februarie curent, în Moldova inflația anuală (din februarie 2016 până în februarie 2017) a constituit 4,7%. Potrivit Biroului Național de Statistică, prețul mediu de consum pe țară a crescut cu 1,2%, această evoluție fiind determinată de majorarea prețurilor la produsele alimentare cu 0,6%, la mărfurile nealimentare — cu 0,7% și la tarifele pentru serviciile prestate populației — cu 2,7 %.
Prețurile cresc ca pe drojdii
În cea de a doua lună a anului, în Moldova au crescut prețurile la fructele și legumele proaspete. În special la cartofi, struguri, citrice, ardei dulce, dovlecei, varză, morcov, usturoi, carne de iepure, carne de vită, zahăr și făina de grâu.
Pe piața mărfurilor nealimentare au crescut prețurile la articolele pentru igiena personală, produse chimice de uz casnic, combustibil ș. a. De asemenea, în februarie au săltat prețurile la serviciile medicale. În medie, tarifele s-au majorat brusc cu 48,2%. S-a scumpit și transportul feroviar de pasageri.
În decurs de un an s-au scumpit:
- Ouăle (+45,5%);
- Combustibilul (+12,9%);
- Băuturile alcoolice și produsele de tutungerie (+12,1%);
- Zahărul (+11,9%);
- Carnea și conservele din carne (+11,1%);
- Încălțămintea (+9,4%);
- Uleiul vegetal (+7,2%);
- Încălzirea centralizată (+7,1%);
În februarie 2017, prețurile de consum au crescut cu 10,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.
S-ar putea oare ieftini ceva în Moldova?
Mulți se întreabă dacă, pe fundalul acestor scumpiri, mai există oare și reduceri de nesemnificative ale prețurilor? Dacă e să dam crezare statisticii, un astfel de fenomen precum „ieftinirea" poate mai fi întâlnit în țară. Ce-i drept, cam rar. Astfel, pe parcursul ultimului an, cetățenii au plătit ceva mai puțin pentru medicamente, servicii comunale, energie electrică și în transportul public.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>