Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova prețurile la produsele alimentare cresc halucinant

© Sputnik / Sergey Pivovarov / Accesați arhiva multimediaFood fair in Rostov-on Don
Food fair in Rostov-on Don - Sputnik Moldova
Abonare
Prețurile în Moldova continuă să crească nu doar la alimente, ci și la mărfurile nealimentare, precum și tarifele la serviciile prestate populației.

CHIȘINĂU, 14 feb — Sputnik. La începutul anului 2017, inflația în Republica Moldova a constituit 3%. Conform statisticii, indicele mediu al creșterii prețurilor de consum a echivalat cu 1,2%. Această dinamică se explică prin creșterea bruscă a prețurilor la alimente și produsele nealimentare (cu 2,2% și, respectiv, cu 0,9%), precum și a tarifelor la serviciile prestate populației (cu 0,3%).

La care produse au sărit prețurile?

În ianuarie prețurile au urcat vertiginos la legumele proaspete, în medie cu 14,2%. S-au scumpit în special vinetele (cu 42,4%), roșiile (cu 41,4%), dovleceii (cu 27,2%), precum și castraveții, varza, ardeiul dulce și usturoiul. Prețurile s-au mărit și la cartofi, fructe proaspete, unt, rachiu, pește și conserve din pește, subproduse, ulei vegetal și zahăr tos.

Aceeași situație este și pe piața produselor nealimentare. Astfel, conform statisticii, în prima lună a anului curent s-au scumpit combustibilul, televizoarele, aparatele electrice de încălzit, climatizoare, anvelopele de iarnă și acumulatoarele, frigiderele și congelatoarele, țigările.

De asemenea, în ianuarie s-a plătit mai mult pentru asigurarea la transportul auto, taxele pentru grădinițe și creșe. Au crescut prețurile la biletele de avion și serviciile hoteliere.

În decurs de un an s-au scumpit:

Ouăle (+31,6%);

Zahărul (+11,5%);

Băuturile alcoolice și produsele de tutungerie (_9,6%);

Încălțămintea (+8,9%);

Fructele (+8,1%);

Combustibilul (+7,9%);

Încălzirea centralizată a locuinței (+7,1%);

Uleiul vegetal (+7,1%);

Produsele lactate (+1,7%);

Carnea și produsele din carne (+,3%);

Pâinea (+1,1%).

Care mărfuri s-au ieftinit?

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului, față de luna decembrie 2016, au scăzut prețurile la ouăle de găină, făină de porumb, mezeluri, carne de porc și afumături. S-a observat o scădere a prețurilor la medicamente, plite electrice, ustensile de bucătărie, cămăși și încălțăminte pentru bărbați, scurte, sacouri, pulovere, încălțăminte și rochii pentru dame.

Sa-a ieftinit și transportul feroviar de pasageri.

În ianuarie 2017, față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile de consum s-au mărit cu 3%.

În Moldova prețurile la produsele alimentare cresc halucinant

Fluxul de știri
0