Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chișinăul, lider la contravenţii

© Sputnik / Miroslav RotariПолиция
Полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Fiecare al doilea caz de contravenții este din domeniul circulației rutiere, iar cea mai frecventă încălcare din categoria contravențiilor ce atentează la drepturile persoanelor fizice este injuria adusă în public

CHIŞINĂU, 2 mai — Sputnik. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul contravenţiilor constatate în 2016 este în descreştere. Astfel, anul trecut au fost înregistrate 417,5 mii de contravenţii, cu 28 la sută mai puţin comparativ cu anul precedent. Pentru majoritatea cazurilor de contravenţii constatate au fost aplicate diverse pedepse.

Inspectoratul Național de Patrulare - Sputnik Moldova
Societate
N-ai să crezi câți moldoveni au fost prinși beți la volan de Paștele Blajinilor

Din totalul hotărârilor adoptate, peste cinci mii au fost transmise organelor de cercetare prealabilă (penală), deoarece în acţiunile contravenţiilor se conţinea indiciul infracţiunii.

În medie, la 1000 persoane revin 112 cazuri de contravenţii constatate însoţite de aplicarea pedepselor. Printre pedepsele aplicate au fost 6,7 mii de avertizări, peste 390 de mii amenzi şi 1,4 mii de privări de anumite drepturi.

Cele mai multe contravenţii, în urma cărora au fost adoptate hotărâri privind aplicarea pedepselor, au fost înregistrate în municipiul Chişinău (58,7%), după care urmează regiunea Centru (17,6%), Nord (14,1%) şi Sud (8,2%). În regiunea Nord, cele mai multe pedepse au fost aplicate în mun. Bălţi (13,9 mii cazuri) şi raionul Edineţ (7,1 mii cazuri). În Centrul ţării întâietatea o deţin raioanele Hânceşti şi Ungheni (respectiv 15,9 mii şi 11,6 mii cazuri), iar la Sud — raioanele Cahul şi Căuşeni (respectiv 9,6 mii şi 4,6 mii cazuri).

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Află cum polițiștii îți vor băga legal mâna în buzunar și vor mai fi și premiați

Aproape fiecare al doilea caz de contravenţii îl reprezintă încălcările în domeniul circulaţiei rutiere, urmate de contravenţiile ce atentează la ordinea publică şi securitatea publică (14,2%), contravenţii ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare (9,0%), contravențiile care atentează la drepturile politice, de muncă şi alte drepturi constituţionale ale persoanei fizice, dar și cele care atentează la sănătatea populaţiei, persoanei, la starea sanitar-epidemiologică (câte 5,1%).

Cea mai frecventă încălcare din categoria contravențiilor ce atentează la drepturile persoanelor fizice este injuria adusă în public. Anul trecut au fost înregistrate 23,8 mii cazuri de contravenţii ce atentează la drepturile politice, de muncă şi la alte drepturi constituţionale ale persoanei fizice. Din numărul total al pedepselor aplicate pentru această categorie de infracţiuni, 17,1 mii (83,7%) au fost pedepse pentru injuria adusă în public.

Gradul de încasare a amenzilor aplicate la nivel de țară este sub 40 la sută.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0