Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizie importantă şi pentru moldoveni. Planul Brexit, aprobat de UE

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaЧасовая башня "Биг Бен" Вестминстерского дворца в Лондоне.
Часовая башня Биг Бен Вестминстерского дворца в Лондоне. - Sputnik Moldova
Abonare
Liderii statelor UE, reuniţi la Bruxelles, au stabilit o poziţie comună în negocierile cu Marea Britanie, subliniind în mod deosebit nevoia unor garanţii puternice pentru cetăţeni şi familiile lor, care vor fi afectaţi de Brexit, inclusiv moldovenii cu cetăţenie română

CHIŞINĂU, 30 apr — Sputnik. Sâmbătă, la Bruxelles, a avut loc un summit extrem de important pentru soarta Uniunii Europene. Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au avut nevoie de doar 15 minute pentru a stabili o poziţie comună în negocierile cu Marea Britanie, potrivit gândul.info.

Aceştia au cerut Londrei să prezinte soluţii clare privind drepturile cetăţenilor UE în Regatul Unit, precum şi pentru obligaţiile financiare care decurg din Brexit. Abia după finalizarea negocierilor pe aceste două puncte se va trece în a doua etapă, cea privind relaţia pe care Marea Britanie o va avea cu Uniunea Europeană.

Sursa menţionează că aceasta a fost şi propunerea României în cadrul discuţiilor.

„Primul punct care va fi negociat este soarta oamenilor. În cazul nostru, evident, greutatea cade pe soarta românilor care muncesc şi trăiesc în Marea Britanie. (…) O a doua chestiune este partea financiară. Nu e vorba de nicio amendă, este vorba de angajamente financiare luate înainte de declanşarea Brexit", a declarat preşedintele Klaus Iohannis la finalul discuţiilor de la Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat pe Twitter, imediat după adoptarea deciziei: „Principiile directoare adoptate în mod unanim. Mandatul ferm şi corect din punct de vedere politic al UE27 este pregătit pentru negocierea Brexitului".

Строительство стадиона Космос Арена в Самаре к ЧМ-2018 - Sputnik Moldova
O șansă pentru Moldoveni: Londra recunoaște că nu s-ar descurca fără imigranți

Potrivit textului aprobat de liderii celor 27 de state UE, negocierile vor fi unitare şi în etape. Primul pas îl reprezintă cel al „deconectării" Marii Britanii de Uniunea europeană şi stabilirea unui cadru legal clar pentru cetăţenii blocului comunitar. După finalizarea acestei etape, se va negocia înţelegerea privind relaţia viitoare a UE cu Londra.

„Nu avem de gând nimeni dintre cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă şi vom negocia doar împreună, nu separat, şi nu vom negocia sectorial. Vom negocia totul la pachet de către echipa stabilită de noi", a mai precizat preşedintele României.

Liderii celor 27 de ţări UE au stabilit ca este prioritară clarificarea drepturilor cetăţenilor europeni stabiliţi în Regat, precum şi ale britanicilor din UE, textul documentului aprobat în unanimitate la Bruxelles precizând că este nevoie de „garanţii reciproce pentru a proteja statutul şi drepturile" acestora. Garanţiile trebuie să fie „efective şi complete şi să includă dreptul dobândirii rezidenţei permanente după o perioadă de şedere legală de cel puţin cinci ani".

Înainte de summit, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a cerut liderilor UE să rămână uniţi pe parcursul negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Avem nevoie de asemenea de garanţii puternice pentru cetăţeni şi familiile lor, care vor fi afectaţi de Brexit de ambele părţi. Aceasta trebuie să fie prioritatea numărul unu a UE şi a Marii Britanii", a subliniat Tusk.

Casele Parlamentului Marii Britanii - Sputnik Moldova
Decizie UE: ce drept vor avea imigranții moldoveni în Marea Britanie

Acesta se referea la soarta celor trei milioane de cetăţeni ai UE ce trăiesc în Marea Britanie şi a celor 1 milion de britanici de pe continentul european, oficialii speră să ajungă la o rezoluţie în privinţa statutului acestor cetăţeni în urma Brexitului, până la sfârşitul lui 2017.

Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeană post-Brexit, dar obţinerea acestuia va depinde de respectarea de către Marea Britanie a libertăţilor fundamentale comunitare — libertatea circulaţiei persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului. Theresa May a semnalat că ar putea finaliza negocierile cu UE fără ajungerea la un acord.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0