Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizie UE: ce drept vor avea imigranții moldoveni în Marea Britanie

© AFP 2024 / DANIEL LEAL-OLIVASCasele Parlamentului Marii Britanii
Casele Parlamentului Marii Britanii - Sputnik Moldova
Abonare
După declanșarea oficială a Brexitului, la 29 martie curent, vor urma doi ani de negocieri privind ieșirea Marii Britanii din UE, urmând să fie impuse mai multe condiții, unele vizându-i direct și pe imigranții moldoveni cu cetățenie română

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. Parlamentul European a stabilit anterior principalele direcții în cadrul acestor negocieri, printre principalele condiții fiind cele care se referă la libera circulație a cetățenilor europeni, respectarea tuturor angajamentelor financiare asumate de Regatul Unit, suma ridicându-se la zeci de miliarde de euro.

Oficialii europeni au mai stabilit că un viitor acord comercial cu Marea Britanie nu va fi negociat în paralel, discuțiile urmând să înceapă abia după ce Londra va părăsi oficial blocul comunitar.

Totodată, liderii Uniunii Europene vor insista ca Marea Britanie să le garanteze drepturile la rezidenţă permanentă imigranţilor din state membre UE. Un proiect de document european stipulează garantarea acestor drepturi pentru rezidenții ajunşi pe teritoriul britanic înainte de concretizarea Brexit, în anul 2019.

Astfel, potrivit unei copii a documentului obţinută de agenţia Reuters, orice imigrant UE va putea solicita drept de rezidenţă permanentă în Marea Britanie după cinci ani de aflare pe teritoriul britanic. Acest drept ar urma să îl aibă toţi imigranţii europeni aflaţi în Marea Britanie până în momentul ieşirii efective a ţării din Uniunea Europeană, în anul 2019, comunică gandul.info.

Premierul britanic Theresa May - Sputnik Moldova
Ce drepturi vor avea moldovenii cu pașaport românesc după Brexit

Cei mai mulţi muncitori imigranţi sunt din Polonia (916.000), urmați de Irlanda (322.000), România (233.000), Portugalia (219.000), Italia (192.000) şi Franţa (165.000). Cei mai mulţi imigranţi români muncind în domenii precum producţie, retail şi sănătate, potrivit Bloomberg.

Producţia (307.000), retailul (261.000), sănătatea şi sectorul social (225.000) reprezintă domeniile unde lucrează, în Marea Britanie, cei mai mulţi europeni care nu au cetăţenie britanică. Personalul din structurile de primire turistică şi cei din sectorul de servicii alimentare sunt în număr de 222.000, sectorul construcţiilor angajează 194.000 de imigranţi, în timp ce educaţia are 159.000 de angajaţi din afara Marii Britanii.

Având în vedere că 2,2 milioane de europeni lucrează în Marea Britanie, băncile, companiile de telecomunicaţii şi fermierii avertizează Guvernul de la Londra că au nevoie de forţă de muncă calificată.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0