Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Episcop ortodox, despre adevărata semnificație a pomenirii celor răposați

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Венеция
Города мира. Венеция - Sputnik Moldova
Abonare
Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, constată că și unii creștini au o viziune greșită asupra înțelegerii învățăturii ortodoxe despre viață și moarte. Din acest motiv, unii cad în disperare, iar alţii - prin practicile de orgine păgână - pierd în genere orice legătură cu Biserica dreptmăritoare

CHIȘINĂU, 24 apr — Sputnik, Cezar Salagor. Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, constată, cu părere de rău, că și unii creștini au o viziune greșită asupra înțelegerii învățăturii ortodoxe despre viață și moarte. Din acest motiv, spune Ierarhul, ”unii reușesc să transforme starea firească a morţii în disperare, iar alţii — prin practicile de origine păgână — pierd în genere orice legătură cu Biserica dreptmăritoare”.

Părintele Ioan amintește că ”Biserica noastră nu consideră moartea ca sfârșitul existenței omului, căci însăși baza învățăturii sale este Învierea lui Hristos, ca garanţie a învierii noastre. Anume de aceea, cei care nu mai sunt printre noi, nu sunt uitaţi, atât prin dragostea vie care rămâne în sufletele apropiaților, cât și în pomenirea lor la Sfânta Liturghie, prin care îl rugăm pe Dumnezeu să le dăruiască fericirea veşnică”.

Gala Tineretului Ortodox - 2017 - Sputnik Moldova
PS Ioan: trebuie să apropiem Biserica de tineri și pe tineri de Biserică

Episcopul subliniază că potrivit învăţăturii Bisericii, moartea nu înseamnă nicidecum dispariția noastră, ci cu moartea vine învierea.

”Da, trupul rămâne neînsufleţit, este predat pământului şi descompunerii, dar sufletul există în continuare, căci a fost creat pentru veșnicie. Și după cum știm, la momentul hotărât de Dumnezeu, și trupul va învia, pentru a se uni cu sufletul, și fiecare dintre noi va trăi veşnic sau întărindu-și relaţia cu Dumnezeu începută încă din această viață, sau îndepărtându-se total de El”, spune părintele Moșneguțu.

Dragostea ne unește și dincolo de mormânt

Mărturisind strânsa legătura dintre suflet şi trup și crezând în înviere, Sfinţii Părinţi ai Bisericii au hotărât să se facă pomenirea celor adormiți, să se ridice rugăciuni pentru ei, pentru odihna lor şi iertarea păcatelor. Anume acest fapt este dovada dragostei noastre față de cei care nu mai sunt printre noi, și că dragostea este mai puternică decât moartea, și că ea ne unește și dincolo de pragul mormântului.

Părintele Ioan explică faptul că rugăciunea pentru cei morţi este cea mai înaltă formă de manifestare a dragostei creștine amintind cuvintele părintelui Alexander Schmemann, care spunea că ”Rugându-ne pentru ei, ne întâlnim în Hristos, care este dragoste, înfrânge moartea, care este ultima biruinţă asupra înstrăinării şi lipsei de dragoste. În Hristos nu este diferenţă între cei vii şi cei morţi".

Părintele Calistrat Chifa de la Mănăstirea Vlădiceni, Iași - Sputnik Moldova
(Video) Paștele Blajinilor: Preot ortodox, despre importanța pomenirii morților

Episcopul Ioan îi îndeamnă pe creștinii care merg astăzi la cimitire să rețină că ”anume rugăciunea vie și continuă pentru cei care nu mai sunt printre noi, este de fapt unica și adevărata faptă care ne unește pe toți întru Hristos”.

Rugăciunea, ca formă de manifestare a dragostei

Nu putem răscumpăra păcatele cu nici un fel de pomeni, spune părintele Ioan — oricât de scumpe ar fi acestea și dacă nu-i avem în rugăciune pe cei care au trecut la cele veșnice. Să mergem în biserici pentru a ne ruga nu doar pentru bunăstarea, sănătatea și mântuirea noastră, dar și pentru acei care nu se mai pot ruga singuri pentru ei. Să le vestim și lor că Hristos a Înviat și că moartea a fost omorâtă, iar Viaţa din nou a ieşit biruitoare.

”Cimitirul este un loc cu mult mai multă înțelepciune, decât toate sălile de lectură ale bibliotecilor. Până în ziua când pământul se va deschide pentru a lua ceea ce-i aparține, cimitirul trebuie să fie un loc de rugăciune și reflecție spirituală. Iar în zilele sărbătorilor de Paști cimitirele ar trebui să fie și un loc de comemorare a bucuriei faptului că puterea morții a fost zdruncinată de Învierea Lui Hristos și că reîntâlnirea noastră se apropie.”

Hristos a Înviat!

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0