(Video) Paștele Blajinilor: Preot ortodox, despre importanța pomenirii morților

© Facebook / Părintele CalistratPărintele Calistrat Chifa de la Mănăstirea Vlădiceni, Iași
Părintele Calistrat Chifa de la Mănăstirea Vlădiceni, Iași - Sputnik Moldova
Abonare
Părintele Calistrat Chifan a postat un mesaj pe pagina sa de facebook, în care vorbește despre importanța rugăciunilor de pomenirie pentru cei răposați

CHIȘINĂU, 19 apr — Sputnik. În preajma Paștelui Blajinilor, părintele Calistrat Chifa de la mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași amintește de o întâmplare a Sfântului Leonid de la Mănăstirea Optina, trecut la cele veșnice în anul 1841, care știa să caute binele și în lucrurile rele.

”În lucrurile rele trebuie să ştii să cauţi binele! Lucrurile au o sensibilitate mai presus de sensibilitate!

Părintele Calistrat - Sputnik Moldova
Preot ortodox despre ultima treaptă a păcatului - sinuciderea

Un frate îi spune stareţului într-o zi:
— Părinte, tatăl meu s-a sinucis, am avut un vis groaznic, visam că eram bătut în cuie pe cruce şi nu mai puteam să rabd…
— Tatăl tău are nevoie de multă rugăciune, să nu disperi, să nu deznădăjduieşti şi să strigi mereu la Dumnezeu că vei primi semnul pe care-l aştepţi.
Şi după ani de rugăciune îl visează pe tatăl său în iezerul de foc, care îi striga:
"Continuă copile, continuă.." şi el prinzând curaj s-a rugat mai departe. După o vreme îl visează în foc până la brâu şi iar aşa a strigat: "Continuă copile, continuă.."

Şi apoi îl visează până la genunchi, călugarul a întrebat aevea în vis:
— Tată, dar de ce mai stai în foc dacă eu te pomenesc?
— Pentru că am ştiut că este păcat ceea ce fac şi nu sunt izbăvit, dar munca mea aici e mai uşoară ca acelora care n-are cine îi pomeni!”, a afirmat părintele Calistrat în una dintre recentele sale predici.

 
Ținem să precizăm că potrivit canoanelor Bisericii cei care se sinucid fiind ieşiţi din minte, se pot face rugăciuni în Biserică, dar nu şi pentru cei ce se sinucid fiind întregi la minte. Totodată, părintele Leonida de la Optina fiind întrebat în ce fel se poate ruga cineva pentru astfel de oameni a răspuns: „Roagă-te simplu, fără vreun model, punându-ți inima în mâna Celui Prea Înalt, în duhul oamenilor virtuoși și înțelepți, roagă-te astfel: Caută, o, Doamne, sufletul pierdut al tatălui meu. Dacă este cu putință, ai milă! De nepătruns sunt judecățile Tale. Nu socoti această rugăciune a mea ca un păcat; ci facă-se voia Ta cea sfântă!".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0