Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În ce condiții ar putea fi tăiate amenzile rutiere și primele polițiștilor

© Sputnik / Miroslav RotariПолиция
Полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Odată cu majorarea valorii unității convenționale de la 20 de lei la 50 de lei, amenzile rutiere în Republica Moldova, raportate la salariul mediu, au ajuns să fie cele mai mari din Europa

CHIȘINĂU, 12 apr — Sputnik. Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională decizia privind majorarea valorii unității convenționale până la 50 de lei, adică echivalarea acesteia cu 1% din salariul mediu pe economie.

Circulaţie rutieră, poliţist, şofer - Sputnik Moldova
Societate
Şoferii din Moldova vor achita cele mai mari amenzi rutiere din Europa

Amintim că, în noiembrie trecut, Parlamentul a adoptat decizia privind majorarea valorii unității convenționale de 2,5 ori, aceasta ajungând astfel d la 20 la 50 de lei. Respectiva decizie a intrat în vigoare din data de 16 martie curent, iar odată cu aceasta și amenzile au devenit de câteva ori mai mari.

Deputații socialiști consideră că majorarea bruscă a amenzilor contravine normelor constituționale. Aceștia au contestat totodată și decizia de a stabili o primă pentru polițiști, în valoare de 25 la sută din suma amenzilor aplicate cetățenilor, pentru a descuraja astfel luarea de mită de către aceștia.

Aleșii PSRM consideră că mărimea sancțiunilor, după intrarea în vigoare a deciziei privind majorarea valorii unității convenționale, este disproporționată în raport cu veniturile majorității cetățenilor.

„Guvernul nu a avut un argument clar pentru creșterea unității convenționale și instituirea aceste măsuri draconice", — a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Află cum polițiștii îți vor băga legal mâna în buzunar și vor mai fi și premiați

A doua normă legislativă pe care au contestat-o deputații se referă la prima de 25%, pe care o pot primi polițiștii din suma amenzilor aplicate. Deputații socialiști consideră că această normă "îi stimulează pe reprezentanții organelor de aplicare a legii să prescrie mai multe amenzi, pentru a-și asigura un venit suplimentar".

Socialiștii au informat că sesizarea depusă la Curtea Constituțională a fost înregistrată, urmând ca Înalta Curte să anunțe în timpul apropiat dacă aceasta va fi sau nu luată în considerare.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0