CHIŞINĂU, 6 nov — Sputnik. Specialiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) au analizat modificările legislative adoptate recent de Parlament privind echivalarea unității convenționale cu 1% din salariul mediu pe economie.
Potrivit acestor modificări, unitatea convențională utilizată la stabilirea amenzilor se mărește de la 20 lei la 50.5 lei, calculul fiind efectuat în baza salariului mediu pe economie de 5,050 lei, prevăzut de proiectul bugetului de stat pentru 2016. IPRE a studiat situaţia din 21 de state europene, estimând în aspect comparativ cât de mari vor fi amenzile în ţara noastră.
Potrivit studiului publicat de IPRE, datele colectate din cele 21 de state selectate pentru analiză denotă că cetățenii acestor țări achită în mediu 5.2% din salariul lunar pentru depășirea vitezei de circulație cu 21 km/h. Cel mai înalt nivel se înregistrează în România — 15.6% din salariul mediu, iar la celălalt capăt se află Austria — 1.5% din salariul mediu (Figura 1). În condițiile actuale, când unitatea convențională în Moldova este de 20 lei, depășirea vitezei cu 21 km/h pe teritoriul țării se sancționează cu 600 lei, circa 27€. Aceasta reprezintă 12.1% din salariul mediu pe economie.
Ca urmare a modificării votate de parlament în prima lectură, odată cu creșterea unității convenționale, se va majora respectiv și amenda pe care o achităm în raport cu salariul mediu pe economie.
Astfel, Moldova va deveni lider în plan european ce ține de amenzile la circulația rutieră, amenda pentru depășirea vitezei cu 21 km/h fiind echivalentă cu 30 % din salariul mediu pe economie. În consecință, vom achita de aproape două ori mai mult decât următorul stat, și de circa 5 ori mai mult decât media europeană, se arată în studiul APRE.
Analiştii amintesc totodată că, potrivit unui raport al Centrului Naţional Anticorupţie, există un coraport direct dintre volumul amenzii şi mita pretinsă. Prin urmare, majorarea amenzilor rutiere ar putea duce în mod direct la creşterea mitei pretinse de unii angajaţi ai poliţiei.
Această concluzie poate fi dedusă din faptul că, potrivit Indicelui Percepției Corupției elaborat de Transparency International, Republica Moldova se plasează pe locul 103 din 168 de state, situația fiind în proces continuu de înrăutățire în ultimii ani.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>