Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vladimir Filat, tot mai aproape de libertate după decizia CSJ

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Praporșcic
Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
Abonare
Recent CSJ a publicat decizia prin care menține hotărârea de condamnare la nouă ani de privațiune de libertate a lui Vladimir Filat, o decizie care îl bucură pe fostul lider PLDM, nu îl întristează. De fapt, aceasta apropie ziua în care Vladimir Filat va ieși de după gratii, care nu are de gând să mucezească la răcoare tocmai nouă ani.

Acum câteva zile, Curtea Supremă de Justiție a publicat decizia integrală în dosarul lui Vladimir Filat, care a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și corupere pasivă.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Filat speră ca într-un an să iasă de după gratii
 Deși CSM a menținut deciziile instanței de fond și a celei de apel prin care Filat a fost condamnat, hotărârea luată de magistrații Curții Supremă de Justiție îi apropie fostului lider PLDM ziua în care va ieși la libertate. Și asta pentru că, odată cu publicarea integrală a deciziei CSM, Filat a epuizat toate treptele justiției naționale și poate să apeleze la cea internațională, adică la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Toată lumea știe că la CEDO nu se mai face justiție. Au spus-o răspicat până și avocații moldoveni. De o bucată de vreme, la CEDO se face injustiție, și asta este exact ceea de ce are nevoie Filat ca să iasă la libertate.

Complicii lui Filat din cancelariile birocrației europene, care i-au acordat sprijin politic și de imagine atunci când Filat fura, i-au lustruit imaginea ca acesta să poată fura, nu-l vor lăsa pe ortacul lor de izbeliște și vor face totul ca acesta să fie scos basma curată la CEDO.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Calculul care îl face pe Filat să se simtă bine în penitenciar
 Magistrații Curții nu vor spune că Filat nu a furat, ci că decizia prin care a fost condamnat a fost luată cu încălcarea procedurilor. Așa cum s-a mai întâmplat în cazul IPTEH, pe care Filat l-a privatizat fiind șef al Departamentului Privatizări.

Filat așteaptă cu multă nerăbdare să ajungă dosarul lui la CEDO și este sigur că acolo va avea câștig de cauză. Acest lucru îl putem înțelege și din declarațiile făcute în mod repetat de către avocatul său, Igor Popa.

Că Filat va fi declarat nevinovat și neprihănit la CEDO este ca și sigur. Acum totul depinde de faptul dacă autoritățile de la Chișinău se vor conforma decizii magistraților de acolo sau vor refuza să facă acest lucru. Corect ar fi să refuze. Pentru că, până la urmă, CEDO este un instrument prin care este lezată suveranitatea Republicii Moldova.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Maia Sandu, favorita lui Soros sau un nou Filat în fustă

Până mai ieri spuneam că da, prin deciziile sale, CEDO afectează suveranitatea Republicii Moldova în materie de jurisprudență, dar lucrul acesta poate fi scuzat pentru că justiția din Moldova este mai degrabă injustiție. Acum însă nu mai are nici un haz să respecți deciziile CEDO când aceasta s-a transformat în curtea europeană a injustiției.

Și mai ales când va lua o decizie în favoarea lui Filat, adică când va cere achitarea unuia dintre cei mai mari hoți care a prădat Republica Moldova. Asta va fi chiar culmea injustiției.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Următrește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0