Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Calculul care îl face pe Filat să se simtă bine în penitenciar

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Filat este optimist. Optimismul i se citește pe față. Pentru că are un calcul care îl face să nu se teamă nici măcar de cei câțiva ani de pușcărie pe care îi are în față.

Hotărât că apărarea lui Vladimir Filat este disperată în încercarea de a-l scoate pe acesta de după gratii, odată ce la ședința din 19 aprilie a adus la ușa instanței niște bieți rătăciți cărora Tudor Deliu, unul dintre deputații PLDM prezenți acolo și unul dintre puținii care i-au mai rămas fideli lui Filat, a spus că aceștia reprezintă "o parte din intelectualitatea acestei societăți, oameni de artă, oameni care au fost surghiuniți și au fost duși în Siberele (sic!) de gheață".

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat se bucură de intimitate în celulă

Nu vom da numele "intelectualilor", "artiștilor" și foștilor deportați pentru că ar trebuie să le spunem nominal că sunt de-a dreptul duși cu pluta dacă au ajuns să ceară eliberarea unui hoț care a prădat o țară întreagă și care prin hoția lui a provocat o criză financiară fără precedent în Republica Moldova. S-au gândit măcar o clipă respectivii artiști și intelectuali la dezastru provocat de hoția idolului lor cleptoman, la oamenii care au ajuns pe drumuri, cu afacerile ruinate, care nu și-au putut plăti creditele la banca, care au fost nevoiți să ia calea străinătății, la copiii acestora rămași de izbeliște acasă? Sau lor le este în cot de toți aceștia, de semenii lor, odată ce au fericita ocazie să ciugulească din palma lui Filat, care, din câte se vorbește prin târg, de când a dat de belea, a devenit extrem de darnic cu cei care mai au curajul sau neobrăzarea să îi lustruiască imaginea rău șifonată?

Dar să-i lăsăm în plata Domnului. Dacă au decis să coboare atât de joi, îi privește.

Spuneam mai sus că avocații lui Filat sunt în disperare de cauză și au pierdut încrederea că îl vor putea scoate pe acesta de după gratii, folosind tertipurile meseriei lor străvechi. Ba mai mult, din câte înțelegem, și Filat s-a împăcat cu gândul că va sta câțiva ani la închisoare. A spus-o chiar avocatul lui, Igor Popa. Întrebat cum se simte Filat în celula sa din Penitenciarul numărul 13, Popa a declarat: "Relativ bine. Se află într-un penitenciar în condiții inumane și degradante".

Влад Филат - Sputnik Moldova
Societate
Filat, închis în ruinele unui vechi castel (foto)

Curios, nu? Chiar dacă se află într-o pușcărie în care condițiile de detenție sunt inumane și degradante, Filat se simte relativ bine. Și eu știu de ce! Pentru că în această lungă perioadă de detenție, Filat nu scrie memorii prin care se arunce în aer acest sistem corupt, ca acesta să se ducă dracului, așa cum a promis el în Parlament chiar în ziua în care a fost săltat de ofițerii anticorupție. Nu, în zilele și nopțile lungi pe care acesta le petrece în solitudine, el face un calcul: ce parte din averea lui uriașă va fi confiscată în urma acestui proces, după condamnarea lui, și ce parte îi va rămâne și se va putea bucura de ea atunci când va ieși la libertate după vreo câțiva ani de detenție. Și calcului îl bucură. Pentru că partea care îi va rămâne e tot din furat, deci oricum e pe plus. Și râde în surdină de proștii care se bucură  acum că el este judecat, pentru că Filat știe bine că cei care se bucură acum sunt, de fapt, cei care vor plăti banii furați de el prin impozitele și taxele pe care le achită prostimea către stat.

Filat nu este singurul care a furat și a adunat bogății pe care, prin muncă cinstită, nici în o mie de ani nu le-ar fi agonisit. Balzac spunea că în spatele fiecărei averi mărețe este o infracțiune. Dintre toți hoții, doar el este fraierul care a intrat în capcană. Asta îl roade. De aici și umbra de îngândurare pe care o vedem pe chipul său atunci când este adus și dus în și din fața instanței de mascații Departamentului Penitenciare. O umbră de îngândurare, pe un chip totuși optimist.

Fluxul de știri
0