Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Filat speră ca într-un an să iasă de după gratii

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Soarta lui Filat depinde acum de prietenii lui de prin cancelariile europene, de birocrații europeni, alături de care “a integrat„ Republica Moldova în UE. Dacă aceștia vor decide că mai au nevoie de Filat, atunci CEDO îl va pune în libertate.

Decizia instanței prin care fostul premier și fostul lider PLDM Vladimir Filat a fost condamnat la nouă ani de privațiune de libertate cu confiscarea averii dovedește faptul că Justiția moldoveană, așa cum este ea, adică cu toate păcatele ei, este dispusă să-și facă treabă până la capăt, cel puțin în respectivul caz. Acest lucru l-a înțeles chiar și Filat, care după pronunțarea sentinței a declarat: „Este o sentință ilegală. Faptul că acest proces nu a fost public demonstrează că hotărârea este ilegală. Trebuia să vedeți probele prezentate de procurori. Nu sunt veridice. Mă voi adresa la CEDO”.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla după condamnarea lui Vlad Filat

Filat a recurs la un sofism, deoarece faptul că procesul nu a fost public nu demonstrează sub nicio formă că hotărârea este ilegală. Dar dacă probele prezentate de procurori sunt sau nu veridice vom putea judeca atunci când ele vor fi făcute publice, când cazul va fi consumat și instanța nu va mai avea niciun motiv să le păstreze confidențiale.

Speranța lui Filat este de a se salva la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, așa cum a afirmat chiar el. Și să nu credeți că aceasta ar fi o speranță zădarnică. Dimpotrivă, eu cred că fostul premier are toate șansele să câștige la CEDO și să iasă basma curată. El doar știe a trage sforile nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional. Mai bine zis, a știut să le tragă până nu demult, căci după 15 octombrie 2015 lui Filat i-a apus steaua norocoasă. Acum urmează să vadă dacă mai poate face ceva la nivel internațional.

“Nu-nvie morții — e-n zadar, copile!”

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Politică
Avocaţii lui Vlad Filat au un răspuns de la CEDO. Despre ce este vorba

Departe de mine gândul că CEDO ar fi o instanță ferită de orice influențe, care va judeca imparțial cererea lui Filat. Iată de ce admit că Filat ar putea să scape. Acum problema nu se pune dacă CEDO este o instituție independentă sau dependentă, dacă Filat are sau n-are relații în cancelariile europene, la Bruxelles, în cadrul Partidului Popular European. Le are, cu toții știm asta și, așa cum am spus, CEDO nu mai este ea chiar atât de independentă în luarea deciziilor. Acum soarta lui Filat depinde da faptul dacă prietenii lui din cadrul birocrației europene mai au sau nu nevoie de el. S-ar putea ca Filat să nu le mai trebuiască pentru că el este mult prea compromis și, ajutându-l să iasă de la dubă, își aduc ei înșiși un prea mare prejudiciu de imagini. Dacă CEDO îl scapă de Filat de pușcărie, atunci moldovenii vor spune că, dintre toți hoții care le-au prădat țara, doar unul a fost judecat și condamnat, dar și acela a fost scăpat de pușcărie de către europeni. Asta ar compromite definitiv ideea de integrare europeană, dacă mai este ceva de compromis aici.

Și la ce le-ar mai servi birocraților europeni un Filat la libertate, dacă el nici atunci când era ditamai premier și președinte al celui mai mare partid din coaliția de guvernământ nu le-a fost de mare folos, pentru că, în definitiv, a compromis ideea integrării europene?

Filat este un cadavru politic, și dacă e așa, atunci e greu de presupus că birocrații europeni vor încerca să-l reanimeze. Vorba lui Eminescu: “Nu-nvie morții — e-n zadar, copile!”

Filat, șobolanul care plătește pentru prăbușirea tavanului

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Lista cu averea lui Filat care va trece în proprietatea statului

Este greu de spus acum ce vor face prietenii lui Filat. Îi vor întinde o mână de ajutor sau îl vor abandona. Dacă vor decide să-l scoată de la răcoare, atunci ar fi de așteptat ca aproximativ într-un an Filat să fie liber. Asta pentru că aproximativ în șase luni dosarul lui va ajunge în ultima instanță, având o decizie de condamnare definitivă, și încă șase luni ar putea să dureze examinarea cauzei la CEDO. De obicei, procedura de examinare a dosarelor în această instanță durează ani, dar în cazul lui Filat Înalta Curte ar putea să se miște mai repede, dat fiind că acesta este clientul birocraților europeni.

Nu putem să știm ce au în cap birocrații europeni. Pot să spun doar că s-ar face o mare nedreptate dacă, în definitiv, Filat ar scăpa basma curată. E adevărat că avem o Justiție selectivă, că nu doar el a furat, că sunt și alții implicați în acele inginerii financiare care au dus la furtul miliardului din sistemul bancar și care merită să-i facă companie la răcoare lui Filat. Toate acestea sunt adevărate. Dar, spunea cineva, atunci când șobolanii întrec măsura ciuruind tavanul casei și acesta se prăbușește peste capetele stăpânilor, este drept ca măcar unul să plătească cu viața această faptă. Acum Filat este șobolanul care plătește, nu cu viața, ci cu libertatea și averea sa agonisită prin furt. Și nu e țapul ispășitor, cum încearcă să ne convingă unii dintre prietenii lui.

Fluxul de știri
0