Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oamenii omorâți de NATO în Serbia vor avea un monument

© AFP 2024 / REUTERS POOLBelgrad 1999
Belgrad 1999 - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile sârbe vor edifica un monument în memoria victimelor bombardamentelor NATO din 1999, a declarat pentru Sputnik Serbia prim-ministrul țării, care este și președintele ales, Aleksandar Vucic

CHIȘINĂU, 11 apr — Sputnik. Aleksandar Vucic a ținut să menționeze că Serbia își va onora obligațiunea față de victimele nevinovate ale agresiunii împotriva țării.

„Este datoria noastră față de ei și indicatorul atitudinii noastre responsabile față de viitor. Acest rău nu trebuie să se repete niciodată", a declarat Vucic.

Zeljko Raznatovic - Sputnik Moldova
Sârbii nu iartă NATO - 18 ani de la atacul Belgradului

Această idee a fost binecuvântată de Patriarhul sârb Irineu, iar inițiativa a fost aprobată de președintele în exercițiu Tomoslav Nicolic, precum și de alte personalități importante din politică, știință și cultură.

Operațiunea militară a NATO împotriva Serbiei a aut loc în perioada 24 martie — 10 iunie 1999. Forțele NATO au lovit atât obiecte militare, precum și civile. Numărul exact al civililor uciși nu a fost stabilit nici până în prezent, dar datele de care dispun autoritățile sârbe indică o cifră de aproximativ 2000 de oameni, inclusiv sute de copii.

De la acele evenimente tragice au trecut deja 18 ani, însă în capitala Serbiai nici până azi nu există un complex memorial unic. În Belgrad există un monument al victimelor bombardamentelor asupra televiziunii de stat, un monument al gardienilor uciși și al pacienților centrului clinic ce poartă numele lui Dragis Misovic, un monument mic al fetiței de trei ani Milita Racic, omorâtă în timpul bombardamentelor și monumentul „Focul veșnic" din Parcul Prieteniei.

De asemenea, în mai multe localități din Serbia există monumente ale victimelor atacului NATO, dar unul care ar comemora toate victimele agresiunii din 1999 încă nu a fost edificat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0